Tre år etter tragedien er «Skumringslandet» endelig klar for lerretet

I 2011 ble produsenten og en fotograf skylt på havet under innspillingen. Likevel klarte folkene bak «Skumringslandet» å ferdigstille filmen fra vikingtiden.

Kulissene til Skumringslandet

Kulissene til «Skumringslandet» sto i Sokndal til i sommer. Da ble de revet, og det var tvil om filmen kom til å bli ferdigstilt.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Paul Magnus Lundø

Regissør Paul Magnus Lundø.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Leteaksjon Egersund

Letemannskaper søkte etter de to mennene som ble skylt på sjøen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Det har vært en lang og hard prosess. Nå er vi lettet og glade, sier regissør Paul Magnus Lundø.

I juli 2011 startet produksjonen av filmverket «Skumringslandet» i Sokndal. Kjente skuespillere fra hele Europa, blant dem danske Kim Bodnia, gikk i gang med i filmen der svartedauden herjer landet.

Skylt på havet under innspillingen

Så inntraff tragedien. Den 27. november samme år ble to medlemmer av filmcrewet tatt av en bølge og skylt på havet ved Stapnes i Eigersund. Filmens produsent og fotograf Daniel Henriksbø (27) og Mats Bjarg (25) omkom.

Etter ulykken satte filmteamet etter hvert i gang igjen, og prøvde å gjøre ferdig filmen til ære for de to som omkom. I august ble kulissene i Sokndal revet, og regissøren var usikker på om filmen kom til å bli ferdig.

– Vi har fått inn det vi trenger for å se den ferdig, og er ferdig med klippingen. Nå er det kun finpussing som gjenstår, sier Lundø.

– Har gledet oss veldig lenge

I kveld skal han, sammen med resten av folkene bak filmen, vise utdrag fra filmen til publikum på Tou Scene i Stavanger.

– Jeg er veldig spent og gleder meg til å vise den frem og fortelle om prosessen. Det er noe vi har gledet oss til veldig lenge, sier han.

Fra profesjonalitet til dugnad

Tiden etter at de to mennene ble skylt på havet, var tung og vond for resten av produksjonsgjengen og skuespillerne. Avbruddet i filmproduksjonen skapte problemer.

– Det skapte så mange problemer at det er vanskelig å gå inn på hvert enkelt. Alt stoppet opp. Det gikk fra å være en profesjonell filmproduksjon til en dugnadsfilm. Det var det ikke alle som hadde meldt seg på, og vi måtte jobbe hardt for å få filmen i mål uten midler. Det var veldig vanskelig, sier han.

Frå Skumringslandet sin pilot

Fra «Skumringslandet».

Foto: Henning Høifødt / Vidvinkel Film

Kulissene ble revet i sommer, og da manglet Lundø to millioner kroner for å kunne ferdigstille filmen. Heldigvis kom redningen.

– Vi måtte starte hele prosjektet på ny, og så kom Motlys inn med Sigve Endresen, som har tatt over produsentjobben. Det er jeg uendelig takknemlig for, sier Lundø.

Håper på premiere i august

Når han skal beskrive filmen, betegner han den som en historisk thriller.

– Det handler om noen mystiske drap som skjer utenfor en fjellandsby. Hovedpersonen kommer hjem til Norge etter å ha vært i utlandet ganske lenge, og tror ikke dette har noen overnaturlig forklaring. Derfor setter han i gang en etterforskning, sier Lundø.

Nå har produksjonen av filmen tatt to år lengre tid enn det var meningen at den skulle.

– Vi har ikke satt noen premieredato enda, men jeg håper det blir i august, sier han.

Video Filminnspilling i Sokndal

ARKIVVIDEO (17.08.11): Innspillingen av «Skumringslandet» startet sommeren 2011.