«Mudcube» skal redusere antall støyskader i oljeindustrien

I fjor ble det meldt fra om nesten 1500 tilfeller av sykdom på grunn av støy og bråk i industrien. Nå ber Petroleumstilsynet oljeselskapene skjerpe seg. Bedriften Cubility på Jæren, mener de har løsningen.

Støyskader i oljeindustrien

I dag brukes «shakere» til å sile ut stein fra boreslammet på oljerigger. Prosessen foregår helt åpent, med all den støyen det innebærer. «Mudcube» er et nytt stillegående alternativ. Foto: Kaj Hjertenes.

Magne Ognedal, direktør i Petroleumstilsynet

Magne Ognedal er direktør i Petroleumstilsynet

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Det er et problem som er mer eller mindre til stede kontinuerlig, sier direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet.

Tilsynet og resten av bransjen vil sette mer fokus på støyskader. I dag fortalte Terje Hansen, hovedverneombud i Aker Solutions om sine erfaringer på støyseminar i Stavanger.

Vil redusere antall støyskadde

Terje Hansen, hovedvernombud i Aker Solutions

Terje Hansen er hovedverneombud i Aker Solutions.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Nå har jeg selv jobbet innenfor Olje- og gassbransjen i 23 år, og for fire år siden opplevde jeg selv å få tinnitus på venstre øre. Det er plagsomt, men jeg har lært meg å leve med det, sier Hansen.

Ognedal og Hansen synes 1500 tilfeller av sykdom på grunn av støy og bråk i industrien i fjor er altfor mye.

– Målsettingen er å redusere antall støyskadde. Det er det altfor mange av, sier Ognedal.

Ny lydløs løsning for borerigger

Espen Bratli, operatør i Cubility

Espen Bratli er operatør i Cubility.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Bedriften Cubility på Jæren mener de har den beste løsningen på en av de mest støyfulle prosessene i Nordsjøen. I dag brukes «shakere» til å sile ut stein fra boreslammet på oljerigger. Prosessen foregår helt åpent, med all den støyen det innebærer.

– Det kan vel egentlig ikke sammenlignes på noen som helst måte. Med vår «mudcube» kan man prate og kommunisere. Vi slipper pusteutstyr og verneutstyr, mens en «shaker» som både bråker og damper krever mye utstyr og sliter på folk, sier Espen Bratli, operatør i Cubility.

Dagens teknologi er fra steinalderen

Arne Stokknes, operasjonssjef i Cubility

Arne Stokknes er operasjonssjef i Cubility.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

«Mudcube» er en rød, lukket, stillegående maskin, som gjør den samme jobben som i dag gjøres av «shakere». Bratli og de andre i firmaet har jobbet med nyvinningen siden 2005, og først nå nærmer gjennombruddet seg.

– Den har ekstremt mye lavere støynivå. Det er godkjent teknologi, det fungerer, så det er ingen grunn til å ikke starte utskiftningen. Den teknologien de har i dag er fra steinalderen. Da de begynte med gruvedrift begynte de med «shakere», og utviklingen har vært veldig liten fra den tid, sier Arne Stokknes, operasjonssjef i Cubility.