Hopp til innhold

«Mirakelet i Haugesund» – 25 år etter

Året er 1988. Stedet er Haugesund stadion. Det endte med at Viking rykket opp i eliten. Foranledningen: et midt sagt kontroversielt idømt straffespark. Se Kvindesland og Skjævelands gjenskaping av «Mirakelet i Haugesund».

«Mirakelet i Haugesund» - 25 år etter.

VIDEO: Denne uken er det 25 år siden episoden som blir kalt Mirakelet i Haugesund. For Viking-fans er dette et av de aller største øyeblikkene i klubbens historie. Hovedrollen i dramaet spilte en ung spiss, Alf Kåre Tveit.

– Jeg tror ikke jeg tenkte. Det var helt automatisk. Jeg bare prøvde, og så ble det bare slik. Jeg fikk med meg ballen, men så tok keeperen meg, og da ble det straffe, sier Alf Kåre Tveit.

Alt tydet på at Viking ikke skulle rykke opp til eliteserien da siste runde skulle spilles i 1988. Viking måtte slå Vard i Haugesund, og Vidar måtte slå Start i Stavanger, dersom det skulle bli opprykk for Viking. Vidar gjorde jobben, men i Haugesund så det ikke bra ut.

– Så ble det kaos

Alf Kåre «Fygaren» Tveit

Alf Kåre «Fygaren» Tveit anno 1988.

Etter 90 minutter viste resultattavla 2–2. Men på overtid headet Alf Kåre «Fygaren» Tveit ballen ut av Vard-keeper Harald Andreassen sine hender. Målvakta feller Tveit og dommer Terje Hauge blåste straffespark og Viking scoret.

– Jeg husker at jeg hadde ballen i hendene, og så hadde jeg ikke ballen i hendene, og så laget jeg staffe og så ble det kaos, sier Andreassen.

– Han kunne like godt ha dømt frispark til Vard, men det ble straffe, sier «Fygaren».

Linjedommeren vinket nemlig for frispark, men dommer Terje Hauge hadde bestemt seg for straffespark til Viking.

– Jeg ventet meg frispark, og så at linjemannen markerte for det. Det ble så mye bruduljer, publikum stormet banen og det var så mye som skjedde. Det var slik de ble, sier Andreassen.

Det er 25 år siden den utrulige episoden på overtid sendte Viking FK opp til eliteserien.

VIDEO: Lokalen gjenskaper «Mirakelet i Haugesund». Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Jeg fulgte regelboka

– Man får ikke tid til å tenke. Det går så fort, og man tenker ikke på det man gjør, men handler i god tro, sier dommer Terje Hauge.

Ifølge han sto det i regelboka at så lenge det ikke er farefullt for keeper er det lov til å heade ballen ut av hendene.

– Jeg var ung og urutinert og forhold meg til teorien. I praksis hadde alle eldre dommere blitt enige om å blåse på slike forseelser, og dømme likt for alle sammen, men det var ukjent for meg. Harald sto helt stille med ballen foran seg og Alf Kåre headet på første forsøk, sier Hauge.

– Jeg husker at Benny kom løpende, men jeg husker ikke hva han sa. Jeg og linjemannen diskuterte mye og ble enige om å dømme straffe, legger han til.

– Noe måtte gjøres

Den kontroversielle hendelen fikk konsekvenser for flere dommere i ettertid.

– Denne hendelsen skapte mange gode faglige diskusjoner. Våre retningslinjer ble mye tydeligere etterpå. Vi ble enige om at når keeper har kontroll og holder ballen i begge hendene så blåser vi på dette, sier Hauge.

Alf Kåre «Fygaren» Tveit

«Fygaren» demonstrerer hvorfor han fikk det kallenavnet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

«Fygaren» er veldig glad for at regelpresiseringen kom etter, og ikke før kampen i Haugesund.

– Jeg har ikke prøvd med på noe slikt etterpå, men det var godt at Terje holdt seg til regelboka i den kampen. Det var viktig, sier Alf Kåre Tveit.

For kampen var en av de viktigste for Viking på mange år, og den hendelsen Tveit husker best fra sin karriere i mørkeblått.

– Vi ledet hele høsten. Hadde vi vunnet mot Vidar hadde vi rykket opp, men det klarte vi ikke. Derfor måtte vi vinne mot Vard, og da Start vant mot Vidar måtte noe gjøres, sier han.

Historien som henger ved

Terje Hauge (1988)

Terje Hauge anno 1988.

Foto: NRK

Hendelsen har også festet seg i minnet på Vard-keeper Harald Andreassen.

– For oss betydde det svært lite. Der og da forsto jeg ikke hvor viktig det var for Viking, men i ettertid har jeg skjønt det, sier Andreassen.

Hvis Viking ikke hadde vunnet mot Vard og Viking hadde måttet spille kvalifisering mot Bryne tror «Fygaren» utfallet hadde blitt et helt annet.

– Da tror jeg vi hadde tapt, og Bryne hadde rykket opp i første med Start, sier han.

For Terje Hauge er «Mirakelet i Haugesund» fortsatt en historie han minnes på hver gang har reiser vestover.

– Hver gang jeg er i Stavanger eller i Haugesund blir jeg minnet på dette, men det er med glimt i øyet og med en god tone. Til og med i Kristiansand er det en god historie, så den har hengt ved meg i 25 år, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland