Hopp til innhold

– Søsken av Utøya-rammede er forsømte

Fylkeslege mener hjelpeapparatet har tenkt for lite på familien til de som ble rammet av Utøya.

Roser ved Utøya

Flere enn de som var på Utøya trenger hjelp, og mange av dem har ikke fått det, mener fylkeslege Påk Iden.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Fylkeslege i Rogaland, Pål Iden, mener søsken av dem som ble ramma av terrorangrepene 22. juli, har vært en forsømt gruppe. han mener det kan dreie seg om mange mennesker som ikke har fått tilstrekkelig hjelp.

– I Rogaland var det 37 som ble rammet av Utøya-tragedien. Tre døde og 34 kom tilbake med større og mindre fysiske og psykiske skader. De har alle søsken, foreldre, besteforeldre og venner som alle også er rammet. Da snakker vi om ganske mange personer, sier Iden.

– Ikke flinke nok

Fylkeslege Pål Iden

Pål Iden, fylkeslege i Rogaland.

Foto: NRK

– Erfaringen er at vi ikke er flinke nok til på gå langt nok ut. En fokuserer gjerne veldig mye på den rammede. Det er riktig og viktig, men en glemmer gjerne noen, for eksempel søsken som jeg tror kanskje er glemt i denne situasjonen, sier han.

Norske kommuner gir ikke god nok oppfølging til overlevende og pårørende etter 22. juli. Enkelte kommuner har ikke gjort noe som helst, mener den nasjonale støttegruppa etter 22. juli.

– Vi har vært tett på kommunene siden sommeren og vet at alle har gjort et formidabelt arbeid. Enkelte kommuner har likevel ikke god nok orden på dette med kontaktperson. kanskje en har valgt fastlege som kontaktperson, og den rollen har blitt litt utydelig. Vi ser også at kommunene ikke har vært flinke nok til å fokusere på grupper, og på søsken av de rammede som en utsatt gruppe.

Skolenettverk for håndtering av rammede

Utdanningsmyndighetene har blitt mer bevisst på de rammedes søsken. Når skoler over hele landet nå blir invitert til et eget nettverk, handler det derfor ikke bare om de videregående skolene, ifølge utdanningsdirektøren i Rogaland.

– Det er et økt fokus på søsken. Det har kommet opp i forbindelse med at det nærmer seg tidspunkt for prøver, eksamener og vurdering. Jeg vil oppfordre også ungdomsskoler til å være med i nettverket, sier utdanningsdirektør, Sølvi Ona Gjul.

Særlig må skolene være oppmerksomme fordi rettssaken mot terroristen kommer tett opptil eksamenstider. I nettverket kan skolene blant annet diskutere hvordan de best skal håndtere dette.

– Mulighetene er absolutt til stede for at rektorene og fylkeskommunen kan gjøre unntak fra det ordinære regelverket for elever som har spesielle behov, sier Gjul.

– Hjelpearbeidet må fortsette

For krisen er på ingen måte over for de berørte. En lærdom av 22. juli er at mye hjelpearbeid kom for seint i gang, men også at det må fortsette lenge ennå, mener Pål Iden.

– I denne situasjonen, der selve krisen pågår ennå med stadig nye påminnelser i media og offentligheten med rettssak, så står familiene under et kontinuerlig press over tid. Arbeidet fortsetter etter 7 måneder og må fortsette utover ett år, sier Iden.