NRK Meny
Normal

«Kor i helsikken e Sandnes?»

Vikinghordene og Gaukereiret har store forventninger til landets nærmeste lokaloppgjør på øverste nivå. Kamper er i gang mellom Viking og Sandnes Ulf.

Jakob Håland, Vikinghordene

Jakob Håland og resten av Vikinghordene krysser fingrene for mørkeblå seier på Viking stadion i kveld.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Dette er storveis. Det er dette som er ordentlig lokalderby, sier Jakob Håland i Vikinghordene.

Eliteseriens to nærmeste naboer barker sammen i kveld. På Viking stadion, som faktisk ligger nærmere Sandnes, enn Stavanger sentrum møtes de to lagene med ulike blåfarger på drakten.

«Sandnes Huff»

– Spådommen er at dette blir en kjempestor kamp. Det er alltid stas å møte «Sandnes Huff». Jeg håper virkelig at de vil klare seg gjennom sesongen og være med neste år, sier Håland.

Vikinghordene møttes på «Beverly» i Stavanger sentrum før kampen. Tre timer før kampstart hadde omtrent tretti blåkledde møtt opp for å lade opp til lokaloppgjøret på hjemmebane. På uteserveringen, under parasoller, sang og heiet de imens Stavangerhimmelen byttet mellom sol og regnbyger. Over anlegget høres også Steinar Lyse og Pål Kvammen som synger «Sandnes, Sandnes. Kor i helsikken e Sandnes».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vikinghordene på Beverly

Vikinghordene på Beverly i Stavanger.

Foto: Anders Fehn/NRK

LAGOPPSTILLING:

Sandnes Ulf (4-4-2): Bo Andersen | Avni Pepa, Ronny Espedal, Steffen Haugland, Kenneth Sola | Vegard Aanestad, Morten Eriksen, Bjørnar Holmvik, Fredrik Torsteinbø | Kamal Saaliti, Tommy Høiland.

Viking (4-3-3): Rune Almenning Jarstein | Håkon Skogseid, Johan Lædre Bjørdal, Indridi Sigurdsson, Trond Erik Bertelsen | King Osei Gyan, Martin Ørnskov, Vidar Nisja | Yann-Erik de Lanlay, Veton Berisha, Trond Olsen.

– Mørkeblå skyer på lyseblå himmel

Bjarte Berntsen

Bjarte Bjørnsen er redd Viking kommer til å trekke det lengste strået, men håper på Sandnes Ulf-seier.

Foto: Anders Fehn/NRK

De lyseblå Gaukereiret møtes på Megleren i Sandnes sentrum. Der er stemningen like god som i Stavanger, og kampnervene synges bort.

– Hjertet sier selvfølgelig lyseblått, men det er dessverre mørkeblå skyer på den lyseblå himmelen. Jeg er litt usikker, men håper selvfølgelig på lyseblått, sier Bjarte Bjørnsen.

Hva er de mørkeblå skyene?

– Det er skadesituasjonen i Sandnes Ulf. Vi har mange sentrale spillere enten ute med karantene eller skade. Vi er maksimalt uheldige, men skal knuse de likevel, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gaukereiret på Megleren

Gaukereiret på Megleren i Sandnes.

Foto: Anders Fehn/NRK

Forrige oppgjør forsvant i tåka

– I dag har vi i hvert fall ikke tåke, sånn at vi kan se begge målene. Vi har en kjempekamp foran oss, sier Håland.

Forrige og første oppgjør i eliteserien mellom de to dagene var i serieåpningen den 26. mars. Den kampen var det ingen som så. Tåken lå så tett over gressmatten at den skulte spillerne, ballen og dommeren.

– Det blir godt å se noe denne kampen, men fordi Viking stadion er så mye større er jeg ikke sikker på at stemningen blir like god, sier Bjørnsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gilles Mbang Ondo

Forrige oppgjør mellom de to lagene på Nord-Jæren forsvant i tåken.

Foto: Kent Skibstad / Scanpix

Håper på supporteroppslutning

På Viking stadion, som har en kapasitet på 16 600, har det vært glissent i lang tid. Dårlige resultater og et kravstort Stavangerpublikum har fått skylden. Håland og de andre i supporterklubben håper dagens kamp kan være med å snu trenden.

– Jeg håper alle Vikingsupporterne kjenner sin besøkelsestid og gjør en god kamp i dag. Det skal «Sandnes Huff» sine supportere ha. De er veldig gode til å stå på. Den skal de ha, sier han.

– Nå har vi hatt flere gode kamper, og jeg er nesten helt sikker på at vi vinner i dag. Neste helg har vi også en stor kamp i Skien, og har snart fylt opp tre busser som skal være med på kamp, legger han til.

I Sandnes har de ikke det samme problemet på stadion.

– Sandnes er en by der folk støtter opp om laget uansett. Vi er glad i Sandnes Ulf og heier de fram, så her er det alltid stemning, sier Bjørnsen i lyseblått.

Spenning rundt comeback

Morten Eriksen

Forrige sesongs toppscorer Morten Eriksen er med i troppen mot Viking.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

Før kampen er det knyttet spenning opp mot om fjorårets toppscorer for Sandnes Ulf, Morten Eriksen kommer til å prestere i sin første eliteseriekamp. 29-åringen pensjonerte seg etter forrige sesong, men er i dag på plass, og starter kampen.

Det skremmer ikke Vikingfansen.

– Nei. Jeg er ikke redd i det hele tatt. Jeg er sikker på at laget kommer til å gjøre en stor kamp, sier Håland.

Bjørnsen i Sandnes gleder seg til å se Eriksen og til kampen.

– Dette er det største, utenom den første kampen mot Viking. Vi møter nabolaget i byen vi elsker og hater, sier han.