Normal

– Kjørte bort, og rett inn i helvete

Henning Høifødt ble tatt av bølgen sammen med Daniel Henriksbø og Mats Bjarg, men overlevde. Han, og regissør Paul Magnus Lundø fortalte i dag om sine opplevelser.

Video Sokndal film

Regissør Paul Magnus Lundø og fotograf Henning Høifødt i «Skumringslandet».

– Det har vært utrolig tungt. Jeg har mistet to veldig flotte og viktige personer. Både venner og kolleger, sier Henning Høifødt.

Søndag formiddag var Høifødt, Daniel Henriksbø og Mats Bjarg på plass ved Stapnes i Eigersund for å filme innklippsbilder til filmen «Skumringslandet». De tre mennene ble tatt av en bølge, og kun Høifødt klarte å komme seg på land.

Forsto at noe var galt

– Det er det verste jeg noensinne har opplevd. Det verste var da jeg kom opp, og ikke kunne finne dem noen steder. Samtidig var det ingen andre i nærheten i det hele tatt. Det var fælt å ta valget å måtte reise vekk for å finne noen som kunne varsle ambulanse, sier Høifødt.

Regissør Paul Magnus Lundø var ikke med på utflukten til Stapnes, men ble etter hvert klar over at noe hadde gått galt.

Mats Bjarg

Mats Bjarg (25) har trolig mistet livet.

Foto: Mari Torvanger Knap
Daniel Henriksbø

Produsent Daniel Henriksbø (27) er antatt omkommet etter å ha blitt skylt på havet søndag.

Foto: Gunnvor Krone

– Jeg fikk en telefon av en i crewet som var bekymret fordi han hadde lest på Dalane Tidenes nettsider at tre var blitt skylt på sjøen. Han hadde prøvd å ringe Henning, Daniel og meg uten å få fatt i noen. Til slutt fikk han fatt i meg via kona mi sin mobil. Han sa hva han hadde lest, og da forsto jeg at noe var galt. Da kastet jeg meg i bilen, kjørte bort, og kom rett inn i helvete, sier han.

Filmen skal fullføres

Savnede Daniel Henriksbø var Lundøs nærmeste medarbeider på produksjonen.

– Det kommer ikke til å bli slik det har vært, for ingen kan erstatte hverken Daniel eller Mads, men vi må fullføre filmen på de premissene som ligger der nå, sier Lundø.

Ifølge Lundø har Henriksbø og Bjargs pårørende uttrykket et ønske om at filmen ferdigstilles.

– Vi føler også at det er veldig viktig. For begge deres del. Det er en film som spesielt Daniel jobbet veldig lenge med, og har lagt veldig mye av livet sitt i, sier Lundø.

Takker lokalmiljøet i Sokndal

Filmen ble spilt inn i bygda Sokndal i Dalane. Flere av kommunens innbyggere har vært statister, eller involvert i filmen på andre måter.

– Alle i Sokndal har hjulpet oss med støtte og alle praktiske ting som man ikke tenker på. Mat, overnatting og slikt, sier Henning Høifødt.

Også de pårørende som har ankommet Sokndal ønsker å videreformidle dette.

– Familien til Mats har sagt at de har blitt veldig godt tatt imot her, og ønsker å uttrykke det. De kommer til å bli her litt fremover. Det er en stor påkjenning for alle, og da er det viktig å bli tatt vare på, sier Høifødt.

Leteaksjonen er satt på vent

I ti tiden tirsdag blåste det stiv kuling på Stapnes, og leteaksjonen ble avbrutt grunnet hensyn til letemannskapenes sikkerhet.

– Det vil ikke være forsvarlig å sette i gang søk i området. En ny vurdering vil bli gjort ved endring i værforholdene, sier operasjonsleder Jan Henning Andersen i Rogaland politidistrikt.

Leteaksjonen er fremdeles ikke satt i gang igjen. Letemannskaper søkte i området fra klokken 09.00 til 16.30 mandag, uten resultater.

Skumringslandet

Bildet er fra filmen Skumringslandet.

Foto: Skumringslandet

Flere nyheter fra Rogaland

Ekstremværet Knud.

«Knud» slo ut nødnettet: – Det er en skandale

Allerede i 2016 viste det seg at nødnettet var sårbart for strømbrudd. Myndighetene lovet bedring, men likevel klappet det sammen under uværet i helgen.