NRK Meny
Normal

"Kaninbyen" ut til folket

15.000 ekspemplarer av Arild Reins bannbulle mot oljebyen skal nå ut til siddisene. To profilerte Stavangerpolitikere anmelder for nrk.no/rogaland.

"Kaninbyen" av Arild Rein

15.000 eksemplarer av 'Kaninbyen' er klare til utdeling.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Da Arild Reins "Kaninbyen" kom ut i 2004 skapte den sterke reaksjoner - både positive og negative.

"Arild Rein skriver fram en desperat skildring av en overambisiøs provinsby", skrev en begeistret Terje Thorsen i Dagbladet, og fortsatte: "Å ikke lese "Kaninbyen" er den mest stupide unnlatelsessynd på årets boklige høstmeny."

Mens Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad kalte "Kaninbyen" en "maniert hatbok".

Mye bannskap

Omdal lot seg ikke minst provosere av Arild Reins saftige språk med store doser bannskap:

"Etter noen sider blir den ekstreme banningen en slags språklig tinnitus, en vedvarende støy som irriterer og svekker konsentrasjonen."

"Hadde Arild Rein skrudd sitt eget bluss ned noen hakk, kunne "Kaninbyen" blitt en ganske saftig kritikk av fem-retter-med-vin-og-avec-samfunnet. Nå blir det mest et manisk og ikke særlig vellykket forsøk på å skape Bronx på Vestre Platå", konkluderte Omdal.

Litteraturformidler Linn Tønnessen

Litteraturformidler Linn Tønnessen håper 'Kaninbyen' vil skape debatt.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Slo Renberg og Blixen

Likevel var det denne boka som vant da Kulturhuset i Stavanger ba rogalendingene stemme fram hvilken bok de ville at hele Stavanger skulle lese i kulturhovedstadsåret - i konkurranse med blant andre Tore Renbergs "Kompani Orheim", Knut Hamsuns "Markens Grøde", og Khaled Husseinis "Drageløperen".

- Siden mange gode bøker ufortjent forsvinner i mengden, er det ekstra gledelig at akkurat denne boka vant. Den er både provoserende og godt skrevet, sier litteraturformidler Linn Tønnessen som leder prosjektet "Hele byen leser".

Deles ut lørdag

Nå er hun klar til å dele ut 15.000 spesialopptrykte eksemplarer av "Kaninbyen". Det skjer på Arneageren i Stavanger sentrum lørdag formiddag.

Utenom dette kan "Kaninbyen" hentes på biblioteket, og alle de videregående skolene i Rogaland vil få tilsendt klassesett. I tillegg planlegger Tønnessen å dele boka ut til alle byens drosjesjåfører. Dessuten vil Arild Rein sjøl lese opp hele boka på Sting Nere søndag.

- Hensikten er å gi så stor del av befolkningen som mulig en felles leseopplevelse. Og det er slett ikke meningen at alle skal like den. Jeg håper særlig at de som IKKE liker den, våger å heve stemmen, sier Tønnessen.

Bjørg Tysdal Moe

Anmelder for NRK: Bjørg Tysdal Moe (KRF)

Politikere anmelder

"Kaninbyen" er altså en ramsalt skildring av baksiden av oljebymedaljen. Sett gjennom en tidligere politimann, med tilhold i Eiganes kolonihage, som satser på å selge stjålne poteter til godtroende siddiser på Gladmaten. Her er korrupsjon og prostitusjon og snusk og bannskap i mengder - med klare spark til den lokale makteliten.

NRK Rogaland har derfor bedt to av dem som styrer byen om å anmelde boka.

Trond Birkedal

Anmelder for NRK: Trond Birkedal (FRP)

Foto: Johansen, Geir Otto / SCANPIX

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiets Trond Birkedal tar utfordringen på strak arm.

- Det er interessant at denne boka vant foran for eksempel Renberg. Jeg tror mange lurer på hvorfor, og derfor er jeg spent, sier Tysdal Moe.

- Jeg har ingen spesielle forventninger, men tror jo at dette er en bok mange kommer til å snakke om. Dessuten liker jeg bøker fra Stavanger, sier Birkedal.

De to politikernes anmeldelser blir å lese her på nrk.no/rogaland i neste uke.