– Konseptet er perfekt. Urmennesket våkner, sier Kolbjørn Brønnick, professor i psykologi ved Universitetet i Stavanger.
Han snakker om fluktrom, såkalte «Escape Rooms». Konseptet er enkelt. Du blir låst inne i et rom i en time, og skal komme deg ut ved å finne spor og løse gåter før tiden renner ut.
Da vi talte opp i oktober i fjor hadde det dukket opp over 20 såkalte Escape Rooms rundt om i landet. Nå er det åtte bare i Oslo, tre i Trondheim, to i Bergen, og man gruble seg ut av låste rom også i Tromsø, Bodø, Kristiansand, Tønsberg, Lillehammer, Sandnes, for å nevne flere.
– En kunstig overlevelsessituasjon
Kolbjørn Brønnick, professor i psykologi, mener det å bli låst inne i et rom appellerer til overlevelsesinstinktet vårt.
Foto: PrivatPsykologiprofessor Brønnick synes ikke det er rart at dette konseptet har slått an. At folk ønsker å betale for å bli låst inne i et rom kan jo høres merkelig ut, men skyldes ifølge Brønnick at vi mennesker er skapt for å oppsøke slike situasjoner.
– Mennesker er sosiale vesener og vi er konstruert for å vinne denne type utfordringer. Dette blir jo en slags kunstig overlevelsessituasjon og er noe som appellerer til hvordan vi mennesker har vært siden begynnelsen. Sånn sett er dette konseptet perfekt, sier han.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Når klokka starter å tikke har du 60 minutter på å komme deg ut av rommet.
Foto: Håkon Stavland Lexberg / NRKObservasjon og samarbeid
Real Escape Game åpna to «Escape Rooms» i Sandnes i desember 2015. I det vanskeligste av dem er det kun 20 prosent av dem som har gått løs på utfordringen, som har klart det innen timen er omme.
– Hva kreves egentlig av deg for at du klarer å komme ut?
– Du må være flink til å observere ting og klare å skjønne hva som er nyttig informasjon og hva som ikke er det. I tillegg viser det seg at de som jobber bra sammen gjør det veldig ofte mye bedre, sier Martin Værum Anda hos Real Escape Game.
Zoltan Pek (30) og Martin Værum Anda (21) gleder seg til å åpne et Escape Room i Stavanger.
Foto: Håkon Stavland Lexberg / NRKEn løsning for hvert rom
Nå utvider de til Stavanger på grunn av stor etterspørsel.
– Når folk har prøvd begge de rommene har vi ikke hatt så mye mer å by på. Men det forandrer seg nå, sier han.
Hvert rom har et eget tema, utseende og bakgrunnshistorie. Rommet som åpnes i Stavanger er inspirert av jungelen og brettspillet Jumanji. På veggene henger det bilder av alt fra neshorn til leoparder samtidig som man er omgitt av lyder fra både trommer, løver og elefanter. Senere skal de også åpne tre nye fluktrom inspirert av pirater, Egypt og muligens verdensrommet.
– Rommet er som et puslespill som er fylt av gåter og utfordringer. Jo flere koder du knekker, jo nærmere er du å slippe ut av rommet, sier Anda.
Bak denne døren finner man jungelrommet som Zoltan Pek har jobbet med i månedsvis.
Foto: Håkon Stavland Lexberg / NRK