"Byterminalen" er i gang

I går kveld var det prøvestart for den største utendørs sceneoppsetningen i Stavanger noensinne.

Øvelsene er i gang
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Biler, busser og motorsykler er på scenen i musikalen.

Musikalen "Byterminalen" foregår på en 60-meters-scene på busstasjonen i mai, med fullt symfoniorkester, rockeband, kor og solister. Til og med biler og busser får plass på scenen.

- Et etterlengtet løft for kulturhovedstaden, mener aktørene

Regissør Anderz Døving har samlet troppene til første prøve i en iskald lagerhall utenfor Stavanger sentrum; profesjonelle skuespillere, solister og et tjuetalls skole-elever. Ensemblet må vende seg til kalde omgivelser. Om en måned og en uke går teppet opp for dokumentarmusikalen "Byterminalen" i betonghallen ved Stavangers buss-terminal.

- Det blir røfft og upolert, og folk og busser kommer til og fra.

Håkon Berge

Håkon Berge

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

I Byterminalen blir det bare sang og ikke noe snakk. Håkon Berge har komponert musikken.

- Vi må bruke en stor del av budsjettet på lydutstyr. Dette er en gjennomført profesjonell lydproduksjon som folk vil oppfatte som like godt som et hvilket som helst stueanlegg.

Bussene er med i musikken

At busser kommer og går blir ikke noe problem sier Berge.

- Vi vet når bussen kommer inn på terminalen, så det er orkestrert inn i musikken, så de vil ikke ødelegge for noe.

Og teksten, den har Gunnar Roalkvam skrevet.

Det rastløse livet

- Den røde tråden er det rastløse livet vi lever. Alltid på vei, sier Roalkvam. Vi konkurrerer oss vekk fra hverandre. Det ligger i samfunnstendensen i dag, og det prøver vi å sette fingeren på. Alternativet blir felleskap og trygge miljøer å være likeverdig i.

Felleskapsidealet passer utmerket for LO, som står bak det hele sammen med Næringsforeningen. Riktignok med økonomisk støtte fra kulturhovedstaden. Mange siddiser har savnet fristende tilbud fra Stavanger2008 etter åpningen i januar. Kanskje blir dette det folkelige løftet som trengs.

- Det tror jeg absolutt. Jeg har aldri hørt om en musikal som har fullt symfoniorkester, tre kor, rockeband og så mange solister på et så "vilt" sted som byterminalen. Det er helt ekstremt, sier Tora Augestad, sanger og skuespiller, og kjent fra gruppa Music for a Weill.