«Alle» skal lese boka hennes

Prosjektlederen mener juryen har gjort et tøft og dristig valg til kampanjen «Hele Rogaland leser».

Lene Ask

Lene Ask sin debutbok skal gis ut i 50 000 gratis eksempålerer i serien 'Hele Rogaland leser'

Foto: NRK

Lene Ask sin debutroman fra 2006 «Hitler, Jesus og farfar» blir årets gratisbok til folk i Rogaland.

Boka beskrives som en tegneserieroman.

– Jeg har gåsehud ennå, er kjempestolt og synes det er fantastisk at Rogaland har valgt en tegneserie. Det er også et løft for hele tegneseriemiljøet og tegneserien som sjanger, sier Ask til NRK.

Les også: Deler ut gratisbøker

Les også: Avsluttar leseåret 2010 med gratis e-bok bok til alle

50 000 gratis eksemplarer

Hvert år siden 2008 har biblioteket, LO og Næringsforeningen i Stavanger gått sammen for å dele ut en gratis roman fra en lokal forfatter. Det startet med Arild Reins «Kaninbyen», fortsatte med Alexander Kiellands «Fortuna» og i fjor var det bok nummer en i Einar O Risas kvartett om «M. Kanne og sønn».

Les også: "Kaninbyen" ut til folket

Les også: - Den er dårlig som f!

Les også: "Kaninbyen": Dårlig som f …

Til høsten skal Lene Ask sin prisvinnende tegneserieroman gis ut gratis i 50 000 pocket-eksemplarer over hele fylket.

– Farfar var tysk soldat

– Den handler om at jeg leter etter en farfar som var tysk soldat i Ryfylke under annen verdenskrig. Så handler det også litt om min egen oppvekst i et bedehusmiljø på Tasta, fotreller Lene Ask.

Forfatteren har tro på kampanjer som «Hele Rogaland leser».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hitler, Jesus og farfar

Tegeserieromanen til Lene Ask handler om forfatterns leting etter sin farfar som var tysk soldat i Ryfylke under annen verdenskrig.

Foto: NRK

– Jeg tror det er fint at er noe som er felles. Før hadde man TV og det var felles. Alle så på Grand Prix, men nå har vi litterære fellesprosjekter. Det synes jeg er kjempefint. Det er viktig i forhold til å skape identitet og en felles historie, mener hun.

– Tegneserier er mer enn Nemi, Pondus og Donald

Ida Margrethe Neverdal var den som gjorde juryen oppmerksom på Lene Ask sin bok.

– Denne tegneserien er for voksne og den er alvorlig, men også litt humoristisk. Jeg tror det er bra hvis vi kan få folk til å åpne øynene for at tegneserier mer enn Pondus, Nemi og Donald, sier hun.

Den andre ungdomsrepresentanten i juryen, Eva Elana Saltvedt, sier at boka handler om å vokse opp og søke etter hva som er viktig i livet.

– Det er det som treffer meg. Jeg er jo ungdom selv, så jeg er litt i den prossessen nå., sier hun.

– Smitter i resten av Norge

Torsdag lanseres ulike leselyst-kampanjer over hele landet i anledning verdens bokdag. Rogalands-kampanjen har fått avleggere i Bergen og på Gjøvik.

M. Kanne & søn

M. Kanne og sønn var den forrige boka i 'Hele Rogaland leser'. Prosjektelederen mener dette har satt fokus på hele forfatterskapet til Einar O. Risa.

Foto: Hele Rogaland leser

Prosjektleder for «Hele Rogaland leser», Linn Tønnesen sier det var på tide å gjøre noe nytt og sprekt i år.

– De andre bøkene har jo vært mer tradisjonelle kan du si. Når da et prosjekt virkelig tøffer seg opp og velger en tegneserieroman, som er en helt annen sjanger, er det ganske tøft. Det smitter jo rundt i resten av Norge, sier hun.

– Kampanje-bøkene får lang levetid

Prosjektlederen sier formålet med kampanjen er å stimulere til en stor, felles leseopplevelse.

– Så er det jo å skaffe lesere til de bøkene som kanskje fortjener enda flere lesere, som kanskje ikke får det. Bokhandlene i dag er preget av kanskje ti bestselgere, mener Tønnesen.

Bøkene som tidligere har blitt ugitt i kampanjen har fått veldig lang levetid.

– Når det gjelder den forrige boken, Einar O. Risa sin «M. Kanne og sønn», er det fremdeles lang venteliste på nummer to og tre. Folk er jo gale etter å få den fjerde boka. Det er veldig sjelden at du faktisk får satt fokus på et helt forfatterskap, sier Tønnesen.