– Vil noen kjøpe påkjørt storvilt?

Hvert år blir mange dyr påkjørt langs veier og jernbane. Nå ønsker Viltnemnda i Suldal kommune å selge kjøttet.

Elgpåkjørsel (Illustrasjonsfoto)

Denne elgen endte sine dager i fronten på en bil. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sannum, Tore / Scanpix

Viltnemnda i Suldal kommune ønsker å komme i kontakt med kjøpere som enten vil ha et halvt eller helt dyr.

– Vi ønsker å selge kjøttet fordi alternativet er å destruere det. Ofte er kjøttet i god stand og da blir det sløsing å kaste det, sier sekretær i Viltnemda i Sulldal, Bjarte Skipevåg.

Foreløpig har ikke kommunen kommet i kontakt med kjøpere og Skipevåg sier til NRK at han synes det er underlig.

– Helt trygt

Påkjørt rådyr

Dette rådyret ble kjørt på av en bil, men ble senere middag.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Når er dyr blir truffet av en bil får Viltnemnda varsel og det må foretas en vurdering om kjøttet kan brukes.

– Vi har såkalte tillitsmenn eller jegere vi tilkaller. De kommer til stedet umiddelbart og må ta en vurdering. Er dyret dødt destrueres det, er dyret fortsatt i live blir det avlivet av jegeren der og da, sier Skipevåg.

Han understreker at kjøttet er ufaglig å spise.

– Hvis dyret er kjørt ned og skadet på den ene siden, selger vi kun den andre siden som ikke er skadet.

Skipevåg forteller at når dyret er avlivet blir det deretter flådd. Videre tar jegeren det med seg hjem og eventuelle kjøpere kontaktes.

Mattilsynet må godkjenne

May Vestbø er distriktssjef i Mattilsynet på Haugalandet. Hun sier at alt påkjørt vilt som skal bli solgt må ha en egen godkjenning fra Mattilsynet.

– Jeg kjenner ikke til denne saken spesielt, men på generelt grunnlag kan jeg si at vi i mattilsynet må vurdere og godkjenne kjøttet før det kan bli solgt på lovlig vis, sier Vestbø.

Hun legger til at påkjørt vilt bare kan være menneskemat om det blir slaktebehandlet på en måte som gjør at det blir et hygienisk trygt kjøtt.

– Da er det ingen problem, sier hun.

– Men hvor lenge kan dyret bli liggende i veien før det ikke kan spises?

– Dette er jo de tingene vi må vurdere før vi godkjenner kjøttet. Vi ser selvfølgelig også etter sykdomstegn på dyret. Dersom det er mistanke om sykdom, blir det selvsagt ikke godkjent.

Les også: