Hopp til innhold

– Vikeså er som Venezia

Ekstremværet «Synne» har fått Bjerkreimsvassdraget til å flomme over. I Vikeså er kommunehuset evakuert, og nå vurderer de å stenge skolene.

Video tatt i lufta over Vikeså i Rogaland.

VIDEO: Bygda Vikeså i Bjerkreim er oversvømt. Foto: Erik Waage/NRK.

Hele Vikeså sentrum er oversvømt, og kommunen har satt krisestab på omsorgssenteret.

Kajakkpadling i Vikeså

Hele Vikeså er oversvømt.

Foto: Eric Adolfsen

– Kommunen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses i dag, for veier er stengt flere steder i kommunen. Vikeså er som Venezia, sier rådmann Ørjan Daltveit i Bjerkreim.

Bjerkreim skule vurderer å ikke åpne på mandag på grunn av flommen. Vikeså skule, Røysekatten, Skjeraberget og Storafjellet barnehage blir åpnet som planlagt.

Kajakkpadling i Vikeså
Foto: Eric Adolfsen
Ekstremværet «Synne» har fått Bjerkreimsvassdraget til å flomme over. I Vikeså er kommunehuset evakuert, og nå vurderer de å stenge skolene.

Evakuerer dyrene fra gården

To hus er evakuert, og en driftsbygning har fått flomvann inn.

Bonde Aleksander Tengesdal er i full gang med å evakuere dyrene fra dirftsbygningen som nå er oversvømt.

– Det går greit, men det er 80 dyr til som må ut, sier Tengesdal.

Daltveit beskriver situasjonen som alvorlig, men kontrollert. Sist gang det var oversvømmelse i Vikeså, var i 1992. Vannet i dag er mye høyere enn den gang. Kommunen har folk ute for å måle hvor høyt vannet står.

... og vannet stiger fortsatt i Bjerkreim

Ekstremværet «Synne» har gitt mye nedbør i Rogaland og Vest-Agder. Vannføringen er fortsatt økende i de store vassdragene mens den er synkende i mindre vassdrag.

Det varsles fortsatt flom på rødt nivå i Bjerkreim, Eigersund, Forsand, Gjesdal , Hjelmeland, Lund, Sokndal og Strand.

Det ventes fortsatt nedbør i form av byger i løpet av søndagen som kan føre til vannføringsøkning der nedbøren treffer. Det varsles fortsatt flom på rødt nivå i området.
Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i regulerte vassdrag.

Det er Bjekreimsvassdraget og Hellelandsvassdraget som øker mest. Tengselva fra Bjerkreimsvassdraget fosser nedover mot Tengs og Eigersund, og truer med å rive med seg ei bro der.

Video tatt med helikopter langs Tengselva.
Utsikt over Tengesdal i Bjerkreim

Utsikt over Tengesdal i Bjerkreim.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK