Normal

– Vi skyter ikke mennesker som ligger for døden

Spekkhoggeren som ligger ved land på Karmøy er syk og må avlives, menes Fiskeridirektoratet og Mattilsynet. Reidun Gytri mener det er å tukle med skaperverket.

Reidun Gytri

Reidun Gytri (til høyre) er opptatt av delfiner og hvaler, og mener det er galt at spekkhoggeren ved Skudeneshavn på Karmøy skal avlives i dag.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Det er et vilt, klokt dyr som selv vet hvordan det skal te seg. Om den har gått hit for å hvile eller dø, vet vi jo ikke. Men vi skyter ikke mennesker som ligger for døden, sier Reidun Gytri.

Mandag ligger en spekkhogger nær land ved Skudeneshavn på Karmøy. Den er svært syk, mener både Fiskeridirektoratet og Mattilsynet, og bør derfor avlives.

Svømmer med delfiner hver vinter

Søndag ettermiddag satt den fast på grunt vann, og brannmenn i tørrdrakter brukte flere timer på å få den løs. Likevel, den ble liggende i grunn sjø ved land. Slik oppførsel er ikke normal, mener Karmøy kommune, og følger anbefalingen om avliving senere i dag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ved 14-tiden søndag kom de første meldingene om at en spekkhogger satt fast på en grunne ved Falnes kirke på Karmøy. Redningen ble de ni brannmennene som rykket ut – etter flere timer ble det store sjødyret dratt løs. Mandag var spekkhoggeren fremdeles nær land. Den er syk, og blir avlivet, har kommunen bestemt. Det er galt, mener Elisabeth Gytri.

VIDEO: Reidun Gytri ved spekkhoggeren i vannkanten. Den beveger på halefinnen når Gytri rører ved kroppen. Foto: Gisle Jørgensen

Gytri er over gjennomsnittlig interessert i sjøpattedyr, og har svømt med både hvaler og delfiner flere ganger. Da delfinen Flipper oppholdt seg i området for noen år siden, svømte hun flere ganger med den, og hver vinter er hun på Hawaii for å svømme med spinnerdelfiner.

En medskapning

Hun har også møtt på en knølhval i havet.

– Spekkhoggere har jeg ofte sett i Karmsundet, legger Gytri til, som sier hun vurderer å reise hjem etter en våtdrakt slik at hun kan ta spekkhoggeren på Karmøy i enda nærmere øyesyn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Redningsmannskaper måtte redde en strandet spekkhogger som hadde svømt på grunn utenfor Vikevågen på Karmøy i Rogaland.

VIDEO: Spekkhoggeren satt fast på grunt vann søndag. Brannvesenet måtte til for å få den løs. Foto: Jan Kåre Ness

Spekkhogger ved Vikevågen i Skudeneshavn på Karmøy

Bildet er tatt i 12-tiden mandag. Spekkhoggeren ligger like ved land, men puster og rører på seg hvis folk tar på den.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK
Spekkhogger i trøbbel

Mange ville se spekkhoggeren søndag.

Foto: Thomas Ørjansen

– Dette dyret er en medskapning her på jorden, som har like mye rett til å være her som oss.

– Den er en ambassadør

– Den er en ambassadørhval. Det er det vi kaller vi dem som av ulike grunner bryter med flokken og søker mennesker, forklarer hun, som også var i Skudeneshavn og så spekkhoggeren søndag.

– Folk har en veldig kjærlighet til og respekt for disse dyrene. Det var spesielt å se alle menneskene som kom hit i går også. De sto bare i andakt og så, sier hun, som mener spekkhoggeren på Karmøy responderer på at det er folk i nærheten.

Dyret rørte på ryggfinnen da Gytri satte seg ned i vannkanten.

– Den vinket. Den er vital når det skjer noe, og er tydelig nysgjerrig, mener hun.