– Vi løper til bomberommet med en gang vi hører den komme

Arvid Mæland fra Klepp driver ranch i tornadoherjede Arkansas.

Arvid Mæland - Tornado

Arvid Mæland driver ranch i Arkansas i USA.

Foto: Marius Harlem (NRK) / AFP

Tornadoer har herjet sørstatene i USA de siste dagene. Tornadoer har knust hele nabolag, knekt trær og jevnet hus og boliger med jorden. Uværet er det verste som har herjet landet på 40 år.

LES: Flere enn 300 døde i tornadoer | Mange omkomne i den verste tornadosesongen i USA på 40 år | Uvær har tatt 200 liv i USA | Flere stormer i USAs sørstater

– Stille etter stormen

Alabama er hardest rammet, men også flere av de andre sørstatene har lidt store tap. I Arkansas har flere blitt drept i stormen, og hundrevis av hus har blitt jevnet med jorden. Det er i denne staten Arvid Mæland fra Klepp i Rogaland driver ranch.

– Det har vært heftig. Nå er det litt stille etter stormen her. På søndag og tirsdag var det helt galt her. Hele onsdag var vi uten strøm, og uten kontakt med omverden, sier Mæland.

Han forteller fredag morgen at det hele nå foreløpig har roet seg.

Har vært heldige

– Her på ranchen har det kun falt av noen takplater, og noen gjerder, bekker og veier er ødelagte, forteller Mæland.

Han ser ikke bort i fra at han, denne gangen har hatt flaks.

– I grunnen har vi det. Det er kun strømmen som har blitt rammet, i tillegg til noen små skader. Det er flere som har blitt drept i staten vår, og mange flere lengre sør, så vi har vært veldig heldige, sier han.

–Verste på 40 år

– Når det begynner å dra seg til våkner jeg til 30 plussgrader, men så blir det kaldt. Så begynner det å dundre i været, så kommer regnet, og på ettermiddagen tar det helt av. Da regner det kraftig, mens det lyner og tordner, sier Mæland.

Han har flere ganger opplevd tornadoer i USA.

– Da jeg først kom hit for seks år siden sa de at stedet skulle ha lite uvær. Nå sa de at dette var rekord på 40 år i dette området. De skylder på den globale oppvarmingen og tror det kommer til å bli verre, forteller han.

– For fire år siden var det en tornado som passerte to hundre meter fra huset vårt. Den tok alt og brydde seg ikke om hvilken type hus du hadde. Den tok betongelementene på sykehuset, og stablet biler oppå hverandre, legger Arvid Mæland til.

Tornadoalarm

– Vi samlet oss i bomberommet flere ganger de siste dagene, og folk blir redde, sier Mæland.

Han forteller at radioen har stått på mer enn vanlig de siste dagene.

– Vi har blitt vant til å høre på radioen og følge med på når tornadoen kommer. Vi løper ned i bomberommet med en gang vårt område blir nevnt, sier han.