NRK Meny
Normal

– Vi er en forutsetning for Olje-Norge

Opp mot streikende 700 lærere gikk i tog rundt på området til oljemessa ONS i Stavanger. De markerer sin niende streikeuke.

Opp mot streikende 700 lærere gikk i tog rundt på området til oljemessa ONS i Stavanger. De markerer sin niende streikeuke.

VIDEO: Flere hundre lærere gikk i et langt tog rundt på området til oljemessa ONS.

Per Ove Grannes og Egil Pedersen i lærertog

Per Ove Grannes, Egil Pedersen og resten av de streikende lærerne i Stavanger er på vei mot oljemessa ONS.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i lærertoget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen snakket med lærerne i toget mot ONS.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Vi kan ikke finne oss i KS. Det er for stort avvik. Nok er nok, sier Egil Pedersen.

– Jeg håper vi viser litt igjen nå. Det er jo ikke de vi møter her som bestemmer, men KS. De må forstå hvor landet ligger. Vi skulle satt foten ned for lenge siden, sier Per Ove Grannes.

De jobber begge som lærere på Gand videregående skole i Sandnes, og er i gang med protesttog mot messeområdet.

Ministeren ble med i toget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gikk en stund i toget med lærerne forbi oljemessa.

– Hva håper dere på? Hva må til for at dere skal bli enige? spurte han.

– KS må være villige til å gi seg litt. Vi må få være lærere. Kan ikke du gjøre noe for at det blir enighet? svarte, og spurte, lærerne.

– Hadde jeg kunnet gjøre noe, så hadde det vært fristende, men jeg kan ikke det. Det er dere som sitter i forhandlingstinget. Det er KS, Utdanningsforbundet og de andre fagforeningene som må finne ut av dette, sa ministeren.

– En stille markering

– Nå skal vi gå i tog og ha en stille markering rundt hele ONS-området i Stavanger, sier streikeleder i Stavanger, Merethe Handegaard-Scheie.

Klokka 09 samlet flere hundre lærere seg i en park ved Mosvannet i Stavanger. De skal bevege seg mot området Stavanger Forum og oljemessa Offshore Northern Seas (ONS). Lærerne har funnet ut at oljemessa ONS er et gunstig forum for å markere at de er inne i sin niende streikeuke.

– I dag har ONS spesielt fokus på skole, og at lærerne er den viktigste ressursen for å lykkes som oljenasjon i fremtiden. Det er viktig at vi er her. Dessverre er vi ikke på innsiden, sier Handegaard-Scheie.

Topptungt arrangement

Merethe Handegaard-Scheie

Merethe Handegaard-Scheie leder Utdanningsforbundet i Stavanger.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Over 7.800 lærere er i streik, og det hittil siste forsøket fra lærerorganisasjonene og KS om å komme til enighet, mislyktes søndag kveld. 1.100 av disse lærerne jobber i Rogaland. I dag sluttet også 41 lærere organisert i Musikernes fellesorganisasjon (MFO) seg til streiken.

60.000 besøkende, flere statsråder, statsministeren og dronningen er nemlig ventet til den 21. Offshore Northern Seas (ONS). Det samme er massevis av mediefolk.

– Derfor er det veldig viktig at vi er her. Blant andre Arne Hjeltnes skal snakke om skole og lærere i dag. Mange av oss skulle ha vært på foredragene, sier hun.

Lærerne har planlagt anmarsj mot messeområdet like etter klokka 09.

– Jeg forventer at alle de som er i streik kommer. Det blir alltid litt frafall, og mange er også streikevakt. Men det har vært kjempebra oppmøte på alle markeringene vi har hatt, så jeg forventer at mange kommer, sier Handegaard-Scheie.

4000 lærere møtte opp da Utdanningsforbundet samlet dem til streikemarkering på torget i Stavanger sentrum i forrige uke.

Flere hundre lærere samlet seg vet Mosvannet

Flere hundre lærere samlet seg vet Mosvannet.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Ønsker «god morgen» ved flyplassen

Lærerne har varslet en rolig markering, uten dramatikk og høye tilrop.

– Vi har hatt en kjempegod dialog med ONS, og de er godt orientert. Vi har fått beskjed om hvor vi kan være, og det følger vi selvfølgelig. Vi håper å være ved inngangen når noen av de mest celebre gjestene kommer, sier Handegaard-Scheie.

Men ONS er ikke den eneste offensiven fra lærerne i Stavanger-området på morgenkvisten.

– Sola videregående streiker også, så alle som skal på oljemessa, som lander på Stavanger lufthavn Sola blir møtt av en delegasjon streikende lærere, sier hun.

Streikende lærere på Sola

Streikende lærere ønsker velkommen like ved utkjørselen fra Sola flyplass.

Foto: Utdanningsforbundet