NRK Meny
Normal

– Det største tapet var nei til olje i nord

Kravet om fredning av Lofoten var det siste avgjørende spørsmålet på sonderingsbordet, ifølge Høyres nestleder Bent Høie. Uten det hadde det ikke blitt noen avtale.

Bent Høie

Bent Høie er godt fornøyd med avtalen mellom de fire borgerlige partiene til tross for at det ikke blir oljeboring i nord.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det var ikke bare litt tungt, og det svir skikkelig det. Det var det punktet som var aller vanskeligst for oss, sier Bent Høie, nestleder i Høyre.

Den nye norske regjeringen består av Høyre og Frp, uten KrF og Venstre, men de fire borgerlige partiene er enige om en felles plattform som blant annet inkluderer å stoppe konsekvensutredningen av Lofoten, Senja og Vesterålen i den kommende fireårsperioden.

Måtte velge mellom Lofoten og avtalen

Denne uenigheten lå på bordet helt i slutten av forhandlingene.

– Til slutt så var det det punktet det handlet om hvis det skulle bli en avtale eller ikke. Vi hadde valget mellom det og å få en avtale som sikret en handlekraftig regjering i fire år med et avklart forhold til et flertall i Stortinget, sier Høie.

– En historisk god avtale

Likevel er han fornøyd med avtalen mellom de fire borgerlige partiene. I den står det blant annet at fedrekvoten kuttes fra 14 til 10 uker, det skal satses på kollektivtransport og sexkjøpeloven evalueres.

– Vi har fått til en historisk god avtale med Frp, KrF, Høyre og Venstre. Blant annet innebærer den et felles verdigrunnlag. Vi har avklart mange av de vanskelige spørsmålene i fellesskap og løftet fram de sakene som er viktigst for partiene. Vi har fått til det vi sa at vi ville i valgkampen, at vi ønsker at alle fire partiene skulle bidra til den nye regjeringen og ha innflytelse på politikken uavhengig av om de satt der eller ikke, sier Høie.

Norges nye helseminister?

– De fleste oppfattet at det viktigste Høyre har fått gjennomslag for er et godt grunnlag for en ny regjering, men hvis du ser på avtalen har vi også fått gjennomslag for de fire sakene som vi løftet frem som våre viktigste i valgkampen. Vi har fått gjennomslag for innføring av fritt forhandlingsvalg, kunnskapsløft i skolen, mer investering i vei og bane og skattelettelser for å sikre trygge arbeidsplasser i Norge. Alle fire hovedsakene til Høyre står i denne avtalen, sier han.

Det at regjeringen kun skal bestå av Frp- og Høyre-politikere betyr at det blir ekstra mange statsråder fra Høyre. Mange har nevnt Bent Høie som en aktuell kandidat til posten som helse- og omsorgsminister.

– Det har vi ikke begynt å diskutere enda. I dag begynner vi å forhandle om regjeringsgrunnlaget, og så vil vi diskutere fordelingen av statsrådsposter, sier Høie.