– Velger ikke norske verft for å være greie

Oljeselskapet Lundin har ivret for norske leverandører til utbygging på norsk sokkel. Nå er direktøren strålende fornøyd med at Kværner vant konkurransen om bygging av boligplattform til Johan Sverdrup.

Leveranse av plattform til Eldfisk fra Kværner Stord i mai 2014

Kværner på Stord har levert store deler til norsk oljeindustri i mange år. Bildet er av produksjonsplattformen til Eldfiskfeltet som ble levert i mai 2014.

Foto: Kværner

– Vi er jo spesielt fornøyd med at det gikk til en norsk leverandør, sier administrerende direktør i Lundin Norway, Kristin Færøvik.

Skrekkhistorier fra utlandet

Hun er sjef for et selskap som lenge har snakket svært varmt om å bygge oljeplattformer i Norge, og som partner i Johan Sverdrup-utbyggingen har de også kommet med sine anbefalinger og kriterier tidligere i prosessen. Men at boligplattformen skulle bygges i Norge, var ingen selvfølge.

Kristin Færøvik

Kristin Færøvik har bakgrunn i leverandørindustrien, men er nå sjef for Lundin. Lundin er sammen med Petoro, Maersk, Det norske og Statoil de som skal bygge ut Johan Sverdrup-feltet.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Man velger ikke norsk leverandør for å være grei, dette har Kværner vunnet i sterk konkurranse. Men det gir oss selvfølgelig en trygghet både for leveransen og kvaliteten, sier Færøvik og sikter til senere års erfaringer på norsk sokkel.

For mens oljeselskaper har måttet se prestisjeprosjekter som Yme ryke fordi utenlandske verft ikke har klart å levere til rett tid og pris, har Lundin lenge vært svært klare på at de foretrekker norske verft.

Goliat, Skarv, Martin Linge og Valhall er bare noen av prosjektene som har blitt bygd i utlandet, og hvor prisen har blitt langt høyere enn planlagt.

– Arbeidet har så vidt begynt

Konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner går langt i å love at dette prosjektet skal komme på tida.

– Vi har lovet å levere. Nå skal vi levere som lovet, og hele Kværner ser i dag frem til å komme i gang, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

Geir Austigard er konsernsjef i Øglænd system og styreleder i Norsk Industri Rogaland

Geir Austigard er konsernsjef i Øglænd system og styreleder i Norsk Industri Rogaland.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

En av dem som allerede har fått noe Sverdrup-jobb er Geir Austigard i Øglænd System. Han tror dette kan bety at norske leverandører får utnytta sin kapasitet og kompetanse.

– Det at plattformen bygges i Norge, betyr at vi som leverer, får utnytta kapasiteten fullt på fabrikkene, sier Austigard, som og er styreleder i Norsk Industri i Rogaland.

– Er vi på vei ut av krisen?

– Det er et godt spørsmål. Jeg er litt forsiktig når jeg svarer. Jeg tror vi må fortsette å jobbe knallhardt for å finne gode løsninger. Arbeidet har så vidt begynt, sier Austigard.

Både Statoil og Færøvik i Lundin bekrefter at det kommer flere kontrakter fremover, og noen kommer før sommerferien starter for fullt. Før stortingspolitikerne tar ferie skal dessuten prosjektet gjennom stortingsbehandling.

Etter planen skal feltet startet produksjonen i slutten av 2019, og Færøvik i Lundin er trygg på at dagens kontrakt er klar i god tid til det.

– Ja, jeg føler meg rolig på at vi får denne leveransen innen den tidsrammen som er bestilt, avslutter Færøvik.

Les mer:

Kværner kapra milliardkontrakt

Stord-ordførar: – Heilt fantastisk

- Svært viktig kontrakt for norsk industri