Hopp til innhold

Aktor krever 21 års fengsel for Agnes-drapet

Aktor Tormod Haugnes ser ingen formildende omstendigheter og legger ned påstand om 21 års fengsel for den drapstiltalte ektemannen til Agnes Elisabeth Müller.

Tormod Haugnes

Aktor Tormod Haugnes vil kreve streng straff i Agnes-saken i Jæren tingrett.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Hun har blitt bundet og voldtatt, kanskje flere ganger. Hun blitt utsatt for dette over tid. Og hun må ha hatt dødsfrykt, sa aktor Tormod Haugnes i avslutningen på sin prosedyre i Jæren tingrett torsdag.

Aktor ser ingen formildende omstendigheter og legger dermed ned en påstand på lovens strengeste straff, 21 år i fengsel for Thomas Müller på drapet på sin kone Agnes Elisabeth Müller i Forsand i vår.

Han mener drapet i seg selv ville gitt 18–19 år i fengsel, men sammen med voldtekten, blir det lovens maksstraff på 21 år.

Ingenting tyder på dødsønske

Tormod Haugnes gikk i sin prosedyre torsdag morgen straks til angrep på tiltalte Thomas Müller sin påstand om at kona Agnes Elisabeth Müller ville dø og at han måtte gjøre det for henne.

– Se på bildene av henne når hun ble funnet, hvordan hun var pakket inn på havbunnen. Var det slik hun ville ha ønsket å dø? Er det sånn hun ville blitt begravd? sa aktoren, og vendte seg mot dommerne i Jæren tingrett i Sandnes.

Haugnes peker på at Agnes var kneblet og hadde plastpose over hodet da hun ble funnet i en presenning på bunnen av Lysefjorden i mai.

– Det er ingen holdepunkter for at Agnes ønsket å dø. Det er én person som mener det, og han sitter på tiltalebenken, fortsatte Haugnes

Agnes trivdes riktignok ikke i ekteskapet – eller på Forsand.

– Vi visste at hun ville vekk fra «gudsforlatte Forsand», som hun skal ha sagt. Hun hadde problem i ekteskapet. Hun trivdes åpenbart ikke i 2013, men det skjedde en endring i 2014. Delvis jobben, men også nettvennen, snudde den negative trenden, sa Haugnes, som understreket at lite tyder på at Agnes ville ha forlatt barna.

Hvor er selvmordsbrevet?

Haugnes slo videre fast at Thomas Müllers forklaring tyder på at han ikke er noen dyktig kriminell.

– Tiltalte har sagt at de sammen hadde planlagt dødsfallet, og forsvinningshistorien over måneder. Hadde dette stemt så burde planen deres vært langt bedre.

Aktor stilte spørsmål til hvorfor det ikke ble laget et selvmordsbrev.

– De ville vel ha lagt en plan B. Dersom forsvinningsteorien skulle mislykkes så burde man vel hatt et dokument som bekreftet at det var dette Agnes Elisabeth Muller sitt ønsket. En video, eller et opptak med Agnes. Dermed hadde tiltalte gått fri for mange problem dersom det ble mislykket.

Videre burde ekteparet ha laget en plan som underbygget teorien om at hun hadde stukket av – som politiet jobbet etter de første dagene.

– Han sa at han hadde kjørt henne til ferjekaien. Her er det ingen som hadde observert henne, selvfølgelig, da hun heller ikke var der! sa Haugnes i Jæren tingrett.

– Overlegget er åpenbart

Haugnes konstaterte så at Agnes Elisabeth Müller selvfølgelig ikke var med på planleggingen – hun ble voldtatt og drept av mannen sin, og det med overlegg.

– Han har hatt anledning til å overveie og han har faktisk gjort det. Overlegget er åpenbart, sa Haugens.

– Ingen tegn til vold

Forsvareren til Thomas Müller, Ørjan Eskeland, sa i retten i dag at klienten hans bør få en maksstraff på 18 år for drapet på sin kone.

Dersom ektemannen ikke blir dømt for voldtekt bør straffen være 14 år, ifølge forsvareren.

– Poenget er at en ikke har noen tegn til vold eller noen tegn til at han passifiserte henne med bedøvende midler eller slike ting. Heller ikke naboer som har sovet med åpne vinduer har hørt noe som tyder på at han har brukt makt, sier forsvarer Eskeland.

Krever erstatning til barna

Bistandsadvokat Kjersti Jæger krever at Thomas Müller betaler erstatning til de to barna.

– De har opplevd noe grusomt som vil være med dem resten av livet. I realiteten har de også mistet faren – sin i tillegg til moren sin, sier hun.

Jæger krever forsørgertapserstatning på 800.000 kroner til jenta, som var åtte år på drapstidspunktet, og 700.000 kroner til gutten, som var ti år på drapstidspunktet.

Videre krever hun at Thomas Müller betaler oppreisingserstatning på rundt 200.000 kroner til hver av barna. Hun mener også at Müller bør frasi seg arveretten og forskningssummen etter å ha mistet kona. Dette bør tilfalle barna, ifølge Jæger.