NRK Meny
Normal

– Vanvittige verdier har gått tapt

Brannvesenet er enda ikke ferdige med slokkingsarbeidet i siloen i Stavanger som eksploderte lørdag morgen. Ifølge Sven Kåre Hagevik i Rogaland brann og redning er det snakk om store ødeleggelser.

Brannsjef og silo

Sven Kåre Hagevik, brigadesjef i Rogaland Brann og redning, konstaterer at brannen i Stavanger havnesilo har vært en stor utfordring.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Flytende nitrogen

Tankbiler pumper flytende nitrogen inn i siloene for å slokke brannene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er et veldig komplisert brannslokningsarbeid. Det dreier seg om 100 siloer som inneholder avanserte systemer med rør for transport, sier brigadesjef i Rogaland brann og redning, Sven Kåre Hagevik, til NRK.

Søndag ettermiddag var brannvesenet endelig i gang med etterslokningsarbeid i Stavanger Havnesilo – etter en lang dag og natt med slokking. Etter eksplosjonen lørdag morgen, har brannen blusset opp to ganger.

Brigadesjef Hagevik påpeker at brannen har ført til store ødeleggelser på siloene.

– Det er vanvittig store verdier som har gått tapt, sier brigadesjefen.

– Fortvilende

Thomas Skjennald

Thomas Skjennald, kommunikasjonssjef i Felleskjøpet.

Foto: Felleskjøpet

Stavanger Havnesilo, som ligger i Østre bydel nær Stavanger sentrum, ble for bare få dager siden – 1. juli – overtatt av Felleskjøpet Agri. Selskapet kjøpte anlegget etter en opphetet debatt.

– Sånn situasjoner er alltid fortvilende, men vi må prise oss lykkelige for at ingen liv gikk tapt, sier Thomas Skjennald, pressekontakt i Felleskjøpet.

Han kan foreløpig ikke sikkert hvor store verdier som er tapt i brannen. Siloene inneholder flere hundre tonn med korn. Kornet i siloene hvor det har brent, må kastes.

– Vi har ikke full oversikt over omfanget, men det vil ta tid og ressurser å komme i drift igjen, konstaterer Skjennald.

Slokker uten vann

Slokkingsarbeidet går ut på å fylle siloene med nitrogen for å kvele flammene. Siden siloene er fulle av korn, kan ikke brannvesenet bruke vann. Brannvesenet har nå overlatt ansvaret til eieren av anlegget, men er i beredskap om brannen skal blusse opp igjen.

– Vi vet at det ikke er mye som skal til, sier Hagevik.

Laster kart, vennligst vent...

Eksplosjonen lørdag morgen skjedde i Stavanger havnesilo i Østre bydel – nær Stavanger sentrum.