– Vanskelig å terror-sjekke hele Tour de France

Den planlagte terroren mot et sykkelritt i Tyskland forrige uke satte en støkk i den norske Katjusja-duoen Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm.

Kristoff om terroren.

Alexander Kristoff skal sykle Tour de France i år også, og håper rittet blir avholdt uten problemer.

– Det var reell terror som var planlagt. Det er skummelt. Vi så hvordan det gikk på Boston maraton i fjor. Med mange døde og skadde, så jeg er glad de klarte å avverge det, sier Alexander Kristoff.

Torsdag ble det kjent at tysk politi stanset et terrorangrep mot et sykkelritt i Tyskland, med Kristoff og Sven Erik Bystrøm på deltakerlista. Politiet pågrep et ektepar i 30-årene, som er mistenkt for å planlegge et terrorangrep mot rittet «Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt», som senere samme dag ble avlyst.

Har ikke snakket så mye om terror

– Vi fløy ned, og fikk beskjed om at rittet var avlyst da vi kom til hotellet, forteller Sven Erik Bystrøm.

De to norske Katjusja-rytterne synes koblingen mellom terror og idrett er skremmende, og er veldig glade for at det planlagte terrorangrepet i Frankfurt ble avslørt.

– Det er grusomt. Vi har ikke snakket så mye om terrorfare tidligere, men da rittet i Frankfurt ble avlyst fikk jeg mange tanker i hodet, sier Bystrøm.

– Mulig å gjøre stor skade

– Det kan hende terror blir et tema nå ja. Det har heldigvis ikke skjedd, men det kunne vært lett å angripe et sykkelløp. Det er jo vanskelig å få sjekket hele løypa og alle som ser på. Det står alltid biler langs veien, og hvis en av dem har en bilbombe, er vanskelig å få sjekket det, sier Kristoff.

Sommerens store høydepunkt for syklister og sykkelfans starter den 4. juli. Rittet starter i år i Utrecht, går gjennom Belgia før det når Frankrike og er på over 3000 kilometer.

– Jeg håper at planleggerne og etterretningen har kontroll. Men det er vanskelig å ha kontroll på alle tilskuerne i hvert land. Hvis noen virkelig vil skade folk er det mulig å gjøre det i Tour de France, og hvor som helst ellers. Touren tiltrekker seg mange folk og da er det mulig å gjøre stor skade, så jeg tenker litt på det, sier han.

– Jeg gruer meg ikke, men det er noe man har i bakhodet på alle store arrangementer, sier Kristoff.