Hopp til innhold

– Utrygg i min egen by

Aasa Kvia, Trygve Sørvaag og Marius Rønnevik har alle opplevd opptøyene i den britiske hovedstaden på nært hold. Les deres historier.

Rogalendinger i London

Aasa Kvia bor i Tottenham, Trygve Sørvaag bor i Brixton og Marius Rønnevik bor i Streatham.

Foto: Privat / Reuters

Det har de tre siste dagene vært store opptøyer i London. Uroen brøt ut lørdag kveld i Tottenham, nord i byen i forbindelse med en demonstrasjon i protest mot at politiet torsdag drepte 29 år gamle Mark Duggan i en skuddveksling.

Aasa Kvia

Aasa Kvia fra Nærbø.

Foto: Privat

– Glad jeg ikke gikk ut

Aasa Kvia fra Nærbø på Jæren bor i Tottenham der det hele startet lørdag kveld.

– Det er litt småskummelt. Jeg tør ikke gå ut så veldig mye, men akkurat nå har det roet seg litt i dette området tror jeg. Jeg hører fortsatt mye sirener og helikopterdur, men det er litt roligere enn det var på lørdag. Da var jeg ganske redd, sier hun.

Lørdag kveld satt Kvia alene i leiligheten sin, omtrent to kvartaler fra opprørssenteret. Hun hørte mye bråk og høye sirener men klarte ikke å finne ut hva som skjedde.

– Det var ingenting på nyhetene ennå da. Jeg hadde egentlig tenkt å gå ut og se etter, men jeg er glad for at jeg ikke gjorde det. I åttetiden den kvelden fant jeg ut hva som skjedde gjennom Twitter. Da ble jeg veldig redd, sier hun.

Våget seg ut søndag morgen

Etter å ha sittet oppe det meste av lørdagskvelden, og natten våget Aasa Kvia seg ut i gatene søndag morgen.

– Da merket jeg hvor nært det egentlig var. Jeg gikk to minutter ned gaten, rundet et hjørne og der sto det en utbrent politibil, sier hun.

– Jeg så veldig mange tv-biler, og møtte politisperringer. Videre bortover gaten så jeg den store bussen som ble tent på.

Kvia holder seg fortsatt innendørs, og går ikke lengre enn til nærmeste butikk.

– Det pågår liksom ennå, så jeg har ikke fått roet meg ned. Jeg skulle egentlig ha skrevet på en oppgave, men jeg sitter bare å følger med på nyhetene, sier hun.

Croydon

Brannfolk jobber med å slukke en brann som er startet av ungdommer i forstaden Croydon.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– Utrygg for første gang på 13 år

Trygve Sørvaag

Trygve Sørvaag fra Karmøy.

Foto: Privat

Trygve Sørvaag fra Karmøy driver sitt eget pressebyrå i Brixton i London.

– For første gang på de 13 årene jeg har bodd i London følte jeg meg faktisk utrygg i min egen by. Det som var mest skremmende var at jeg ikke følte jeg kunne stole på at politi, brannvesen eller andre redningstjenester faktisk var tilgjengelig hvis det skulle skje noe alvorlig. Vi visste at vi var alene, sier Sørvaag.

Natt til mandag var det store opptøyer i Brixton. Like utenfor Sørvaags hus, i bydelens hovedgate ble flere bygninger satt fyr på og plyndret.

– Helikoptre hang over bygningen, og det var konstante sirener fra utrykningstrafikk. Det var et totalt kaos, forteller Sørvaag.

– Folk krever å bli tatt vare på

Sørvaag synes det er veldig skremmende at opptøyene sprer seg ut over byen. I går kveld ringte han flere venner som bor i ulike deler av byen for å høre om de var i sikkerhet.

– I kveld begynner den fjerde natten, og en håper jo nå at politiet skal kunne klare å ta kontroll. De skal mer enn doble antallet politifolk til 16 000 nå. Jeg håper det kan bringe noe av tryggheten tilbake igjen, sier han.

– Ikke siden andre verdenskrig, da London ble bombet, har så mange bygninger stått i brann. Nå begynner folk å bli mektig lei og forventer at politiet skal ta kontroll. Folk krever å bli tatt vare på av politiet, legger Sørvaag til.

Video Opprøret i London har spredt seg til nye bydeler

Opprøret i London har spredt seg til nye bydeler.

Foto: Nyhetsspiller

– Det luktet brann i gatene

Marius Rønnevik

Marius Rønnevik fra Haugesund.

Foto: Privat

Marius Rønnevik (27) fra Haugesund bor i Streatham i Nord-London, og jobber hos Gibson Shipbrokers. Han har merket de siste dagenes opptøyer godt.

– I går var det et hus som ble satt i brann i Croydon. Det luktet brann i gatene og luften var røyklagt. Jeg ser konstant politibiler, brannbiler og ambulanser som kjører frem og tilbake hele tiden, så du merker effekten, sier Rønnevik.

Opptøyene har ennå ikke nådd Streatham, der Rønnevik bor, men lokalbefolkningen der utelukker ikke videre spredning.

– Jeg bor i en bydel som i hvert fall foreløpig ikke har blitt direkte rammet av opptøyene. Det har vært opptøyer rett nord i Clapham Junction, og sør i Croydon, så det er klart at jeg får med meg hva som skjer, sier han.

Holder seg innendørs

Rønnevik forteller at det er få andre temaer som inngår like hyppig i dagligtalen i den britiske hovedstaden.

– Det blir heftig debattert, og det er jo det temaet alle snakker om, men det virker ikke som folk er bekymret for sin egen trygghet. I hvert fall ikke de jeg har snakket med. Det virker som om det er rimelig normal stemning på dagtid, men så er det på kveldene når det mørkner at det tar seg opp, forteller Rønnevik.

– I går ble det gitt råd om at en burde holde seg innendørs for å la politiet gjøre jobben sin. I tillegg ble foreldre bedt om å holde ungdommene sine inne, legger han til.

London

Opprørspoliti i Londons gater.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Sparepakker og trang økonomi

Økonomiske problemer som følge av en hard offentlig innstrammingspolitikk skal ha bidratt til den økte spenningen i London.

Ungdomsgjenger plyndret mandag kveld i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør, i Camden i nord og i Ealing vest i London. Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert.

1700 politifolk er nå satt inn for å håndtere uroen i byen.

Sky News melder tirsdag at 450 mennesker er arrestert siden opptøyene startet lørdag, og 69 av dem er blitt tiltalt.