NRK Meny
Normal

– Utbyggerne skrur opp boligprisene

Det er utbyggerne som har ansvaret for at prisene på boliger har gått i været, mener Norsk Familieøkonomi. Lave tomtepriser og billig arbeidskraft gir utbyggerne god fortjeneste.

Tretaarn i Sandnes

Norsk Familieøkonomi mener utbyggerne har mye av skylden for de skyhøye boligprisene på Nord-Jæren.

Foto: Kruse Smith Eiendom

Sigve Hebnes

Sigve Hebnes, Administrerende direktør i Kruse Smith Eiendom.

Foto: Kruse Smith

– For å bygge de på den riktige tekniske måten har det kostet veldig mye penger, men det har blitt veldig bra, sier Sigve Hebnes, administrerende direktør i Kruse Smith Eiendom.

Boligprosjektet Tretaarn i Sandnes er straks helt ferdig. De splitter nye tre tårnene er flotte og dyre. De få ledige leilighetene er priset til mellom 4,5 og 5,5 millioner kroner. Likevel er snart alle leilighetene solgt.

– Enkeltboliger kan du alltid diskutere, men å gjøre noe med prisingen av selve prosjektet er veldig vanskelig, sier Hebnes.

– Stor gevinst og stor inntjening

Reid Krohn-Pettersen i Norsk familieøkonomi er uenig. Han mener boligutbyggerne tar seg større og større fortjeneste og at det driver prisene oppover.

– Det er stor gevinst og stor inntjening hos dem som bygger dette her. Hvis de kan legge på hundre eller fem hundre tusen til, så gjør de det, sier han.

Det er utbyggerne som har ansvaret for at prisene på boliger har gått i været. Det mener Norsk Familieøkonomi. Lave tomtepriser og billig arbeidskraft gir utbyggerne god fortjeneste.

VIDEO: Norsk familieøkonomi beskylder utbyggerne for høye boligpriser. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

For mens utbyggerne selv mener høy tomtepris og høye priser på byggejobben er grunnen til at prisene går opp, kunne ikke Norsk Familieøkonomi vært mer uenig.

– Nå ser vi at arbeidsledigheten går opp og at prisstigningen i Stavangerområdet har vært formidabel, men fortsatt er det boliger der ute som vi mener blir solgt at for dyrt. På Bryne har vi sett to prosjekter der de gikk ned med fra en halv million til en million fordi de ikke fikk solgt. Med en gang de innrømmet marginen og satte ned prisen ble de solgt, sier Krohn-Pettersen.

– Etter vårt syn gjør vi ikke det. Vi lever i et konkurransemarked og tar selvfølgelig det vi klarer å få, men regnskapene våre viser at vi så vidt klarer oss, sier Hebnes i Kruse Smith.

Flere nye tekniske krav

Eiendomsmegler Rune Bertelsen er enig i at prisene er høye, men han tror ikke skylden ligger hos utbyggerne alene

– Prisene på nye boliger er veldig høye, og kanskje for høye sett oppimot prisen på brukte boliger, og derfor stopper nok salget litt opp der. Likevel er det også en del nye, strengere tekniske krav som nok også er med på å dra opp prisene, sier Bertelsen, som jobber hos Eiendomsmegler 1.

– Alle skal tjene penger, men jeg skulle gjerne sett at de innrømmet en litt lavere margin på boligprosjektene slik at de unge også hadde fått muligheten til å komme inn og etablert seg på boligmarkedet, og vi hadde fått bygget ut alle tomteområdene som ligger tilgjengelig på Nord-Jæren, sier Reid Krohn-Pettersen.