NRK Meny
Normal

– Ukollegialt, sier profilert kunstner som har fått stipendavslag i 30 år

Pia Myrvold (56) har ikke fått et eneste arbeidssstipend i sin over 30 år lange karriere. Noe er galt med systemet, mener kunstanmelder Lars Elton. Myrvold selv synes det er urettferdig.

Pia Myrvold

Pia Myrvold etterlyser støtte fra Bildende Kunstneres Hjelpefond som hun selv har støttet med andeler av sitt eget kunstsalg.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg har aldri fått et eneste arbeidsstipend i Norge siden jeg fikk etablererstipend på 20.000 kroner i 1987, sier Pia Myrvold.

Den anerkjente kunstneren ble medlem av foreningen Norske Billedkunstnere i 1983, og har søkt jevnt og trutt, med null uttelling.

– Det er urettferdig. Mange får år etter år, selv med mye mindre arbeidsaktivitet enn meg, sier Pia Myrvold.

– Dyrt å reise verden rundt

– Men kunstnerstipend er ingen menneskerett?

– Selvfølgelig ikke. Hensikten med stipendene er jo at man skal ha kunst som er grenseprengende og innovativ, og det har jeg jo. At mine kolleger i juryene aldri vil støtte mitt arbeid, synes jeg er lite kollegialt, sier Myrvold.

– Men du tjener gode penger på kunstsalg?

– Stipendene er jo ikke NAV-støtte. Det er dyrt å reise verden rundt med tekniske avanserte skulpturer, slik jeg gjør, sier Myrvold.

– Svikt i systemet

Lars Elton

Lars Elton er frilans-kunstkritiker.

Foto: Marianne Siebke / NRK

– Jeg forstår veldig godt at hun føler seg sviktet. Det er en svakhet ved systemet som gjør at enkelte kunstnere faller utenfor, sier kritiker Lars Elton.

– Kunsteliten ser ofte ned på de som er utenfor verdsatte normene for den «riktige» kunsten. Dette rammer Myrvold og flere. De stiller ut på gallerier som ikke har den rette anerkjennelsen, sier Elton.

Myrvold er en av Stavangers mest profilerte kunstnere. Hun har i det siste jobbet mest med digital kunst, stilt ut i Oslo og Stavanger, og ved det prestisjefylte Centre Pompidou i Paris. Nylig deltok hun på The New York Times' kunstkonferanse i Quatar.

Gir penger inn, men får ikke tilbake

– Gjennom fem-prosentavgiften på kunstsalg i Norge har Myrvold bidratt med flere hundre tusen kroner inn til Bildende Kunstneres Hjelpefond de siste årene, påpeker Lars Elton.

Myrvolds gallerist i Stavanger, Carl Helge Hana, anslår at bare salget hennes fra hans Galleri Amare har generert ca 500.000 kroner til hjelpefondet de siste ti-femten årene.

– Dette synliggjør urettferdigheten i at hun aldri får stipend, sier Lars Elton.

Avviser kritikken

– Jeg forstår henne godt, men hun er faktisk ikke alene, sier Arvid Pettersen.

Den erfarne Bergens-kunstneren leder komiteen på ti personer som har delt ut årets stipender til billedkunstnere.

– Mange får avslag år etter år. Det er uheldig, men konkurransen er knallhard, og kunstnerisk kvalitet avgjør, sier Pettersen, som avviser kameraderi og understreker at han har full tillit til systemet.

Ifølge leder i Norske Billedkunstnere, Hilde Tørdal, er problemet at det er for lite penger å dele ut. Hun ønsker ikke å innføre f.eks en karantene, for å utjevne.

– Juryen endres hvert andre år, og da sikrer man at ulike kunstsyn blir representert, sier hun.