NRK Meny
Normal

Lege: – Tryggere for innsatte i fengsel enn i politiarresten

Er du syk, er det tryggere å havne i fengsel enn i politiarresten, mener allmennlege Kjetil Karlsen. Han vil ha nasjonale krav for å unngå dødsfall i norske arrester.

Mann døde i arresten i Stavanger

En 61 år gammel mann døde i arresten ved Stavanger politistasjon for fire uker siden.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kjetil Karlsen

Kjetil Karlsen, allmennlege i Tromsø.

Foto: Wikimedia Commons

– Sånn som det er i dag, så har man helt klart et bedre sikret helsetilbud hvis du havner i fengsel enn i politiarresten, sier Kjetil Karlsen.

Allmennlege Kjetil Karlsen i Tromsø har i en årrekke vært en forkjemper for helsen til utsatte grupper i samfunnet. Han mener at helsetilbudet til innsatte i norske politiarrester er preget av tilfeldigheter og lokale forskjeller.

Mann (61) døde i arresten

– Når det gjelder politiarrester, folk som sitter frihetsberøvet utenfor fengsler, så finnes det i dag ingen nasjonal standard eller retningslinjer for hvilket helsetilbud de skal ha. Det er et problem som har blitt tatt opp med og diskutert med Helsedirektoratet men som etter det jeg vet ikke er tatt ordentlig tak i, sier Karlsen.

For fire uker siden døde en 61 år gammel mann i politiarresten i Stavanger. Hjerneblødning var årsaken til dødsfallet, og mannen ble ikke sjekket av lege i forkant, ifølge Stavanger Aftenblad.

Et vitne i en nabocelle hevder at politiets rutiner sviktet og at mannen på tross av rop om hjelp ikke fikk tilsyn.

Jørgensen viser frem arresten i Stavanger

Politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen sier at det umiddelbart ble satt i gang livreddende førstehjelp da 61-åringen ble funnet livløs på cella.

Foto: Eirik Gjesdal

– Ikke bra uten nasjonal norm

Karlsen kjenner ikke til om det finnes noen nasjonal statistikk over hvor mange mennesker som blir alvorlig skadelidende eller dør i politiarrest.

– Gjennom media blir man kjent med at folk dør i politiarresten med jevne mellomrom. Det kan være fordi de blir feilvurdert, har en alvorlig tilstand, en hjerneblødning eller en skade i hodet som blir mistolket til å være rus. Det kan også være folk som sitter arrestert mistenkt for en alvorlig handling og begår selvmord i politiarrest, sier han.

– Alle skjønner vel at det ikke er bra at det ikke finnes en nasjonal norm for dette. Dette er en utfordring som sentrale helsemyndigheter og Justisdepartementet burde ta tak i, og få på plass gode retningslinjer, legger han til.

Helsedirektoratet: – Politiets ansvar

Vidar Refvik

Vidar Refvik, assisterende politidirektør.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Helsedirektoratet henviser til Politidirektoratet med begrunnelsen at politiarresten er politiets ansvar.

Assisterende politidirektør Vidar Refvik vedgår at det kan være bedre i fengsel enn i politiarresten.

– Mange fengsler har lege eller helsepersonell tilstede i anstalten hele tiden. Mange av de innsatte sitter også der over lengre tid slik at man har bedre oversikt over dem, sier Refvik.

Tviler på at det blir standardisering

Han tviler på at Politidirektoratet vil innføre nasjonale krav når det gjelder helsen til innsatte i arrester.

– Så langt har ikke det blitt gjort. Det var blitt vurdert ved tidligere anledninger om man skal ha helsepersonell tilstede kontinuerlig. Det har ikke vært aktuelt tidligere, sier Refvik.

Hvorfor ikke?

– I tilfelle man skulle ha en slik ordning vil dette være krevende for helsepersonellet som må være tilstede i politiarresten. Helsevesen og helsetilsyn er en oppgave for det offentlige helsevesenet. Det er de som må stille med personell i arresten, sier han.

Søndag ble en 61 år gammel mann ble funnet livløs i arresten i Stavanger. Samme ettermiddag ble han erklært død inne i cella.

VIDEO: Politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen forklarer hva som skjedde da en 61 år gammel mann ble funnet livløs i arresten.