NRK Meny
Normal

– Tror ikke jeg får komme tilbake til Norge

Neda Ibrahim (12) har fått jordansk mobilnummer. Hun tror ikke hun kommer til å få bruk for sitt norske igjen.

Neda Ibrahim

Neda Ibrahim er sendt tilbake til Jordan med familien sin.

Foto: Tine Poppe

– Vi bor i huset til foreldrene til faren min, men det er det ikke noe vann her, sier Neda Ibrahim (12).

Familien hennes er på plass i Jordan, i byen Irbid. Etter å ha fått avslag på asylsøknaden seks ganger ble de natt til i går tvangsreturnert.

– Det var skummelt å bli sendt ut til et land jeg aldri har vært i. Jeg har aldri vært utenlands før, bare i Norge. Dette er veldig rart, og jeg har det ikke så bra, sier Neda.

Hun har bodd ti år i Norge, og har gått på Aspervika skole i Sandnes. Ifølge UNE var det ikke mulig å sende ut familien på et tidligere tidspunkt. Det var først i mars da politiet fant jordanske pass i familiens hus på asylmottaket, at det ble praktisk mulig å planlegge en utsendelse.

Vekker sterke reaksjoner

Flere politikere har reagert sterkt på utkastelsen av familien, og flere etterlyser samsvar med Stortingsmeldingen om barn på flukt. Også flere av regjeringspartienes egne reagerer sterkt på gårsdagens hendelse.

Partilederene Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) sa det kan bli aktuelt å henta Neda hjem igjen hvis de kommer i regjering etter stortingsvalget i høst. Oddny Miljeteig (SV) i Bergen har krevd justisministerens avgang etter tvangsreturen.

Tror ikke på retur til Norge

– Livet mitt er ødelagt. Jeg har bodd i Norge i hele livet mitt, og har alle vennene mine der, sier hun.

Familien har engasjert advokat, og venter på at saken deres mot Utlendingsnemnda skal behandles til høsten. Neda Ibrahim har ikke tro på at rettssaken kan ende i at familien får returnere til Norge.

– Nei, jeg tror ikke på det. Jeg håper jo på det, og vil være positiv. Men når vi ikke får bo i Norge når vi er det, så hvorfor skal de hente oss tilbake når vi er her, sier hun.