NRK Meny
Normal

– Traume på traume nå igjen

Utsettelsen av rettssaken er en ekstrem belastning for Neda Ibrahim og hennes tre søsken, mener støttegruppen. Advokat Arild Humlen er uenig i vedtaket.

Neda Ibrahim

Neda Ibrahim (12) på Dale mottak i Sandnes. Nå venter hun i Jordan på rettssaken i Oslo.

Foto: Tine Poppe

Arild Humlen

Familiens advokat, Arild Humlen.

Foto: Farid Ighoubah
Kari Gellein

Kari Gellein i støttegruppa til familien Ibrahim.

Foto: Humanist Forlag

– Dette er uheldig for familien. Barna er traumatisert etter utsendingen og de bor i et krigsherjet område. Familien er preget av situasjonen og de hører bombesmell hele dagen. Familien rammes hardt av denne utsettelsen. Derfor er utsettelsen veldig uheldig, sier familiens advokat Arild Humlen.

I dag ble rettssaken der gyldigheten av utvisningsvedtaket om Neda Ibrahim og familien hennes skulle vurderes, utsatt. Årsaken er en inhabil dommer.

– De fikk beskjed klokka ett på natten i Jordan der Neda og familien oppholder seg. Det er selvfølgelig en ekstrem belastning for dem å få beskjeden så send. De fikk beskjed rett før de skulle dra til Amman for å være med på videolink, sier Kari Gellein i støttegruppen til familien.

– De vet ikke hvor lenge de må vente. Det å ikke vite når saken kommer opp igjen er en ekstrem belastning de påfører barn. Traume på traume nå igjen, legger hun til.

Klokka 12 ble det klart at rettssaken skal gå i morgen, onsdag.

– Uenig i avgjørelsen

Familiens advokat Arild Humlen er uenig i avgjørelsen om å utsette rettssaken, men respekterer den.

– Jeg mener at saken burde gått og at terskelen er altfor lav med tanke på inhabilitet dersom de to nevnte Twitter-meldingene skal danne grunnlag for listen, sier Humlen.

Han mener det ikke er grunnlag for inhabilitet fordi meldingene er for generelle, men understreket at dommeren trakk seg frivillig.

Utsettelsen av rettssaken er en ekstrem belastning for Neda Ibrahim og hennes tre søsken, mener støttegruppen. Advokat Arild Humlen er uenig i vedtaket.

VIDEO: Arild Humlen om utsettelsen.

Utsatt på grunn av gamle twittermeldinger

Ifølge VG ble først dommer Lotte Pernille Loftsgård syk mandag. Dommer Kim Heger ble foreslått som erstatter, men Heger takket selv nei av habilitetsårsaker. Han hadde skrevet twitter-meldinger om saken.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Et umenneskelig press

Leder i støttegruppen, Heidi Bjerga, snakket med familien sent i går kveld da hun fikk beskjeden.

– Det første som skjer er at du nesten ikke tror det når det kun er timer igjen til rettssaken skulle begynt. Den neste var å gi beskjed til familien og når vi vet at det er midt på natta i Jordan er vi veldig glade for at vi klarte å nå dem. Vi vet at denne beskjeden er fryktelig tung å ta imot. De har levd under et umenneskelig press siden de ble sendt ut og har ventet på denne dagen med skrekk og forventning, sier hun.

– Jeg håper rettssaken kan komme i gang rimelig fort. Familien har det fryktelig vanskelig der de har det nå og det er nesten ikke til å tenke på at de må gå enda lengre, legger hun til.