Hopp til innhold

Politiets foreløpige konklusjon: Steinblokk raste ut fra fjellet

Både politiet og Norges Klatreforbund mener at en større steinblokk som raste ut fra fjellveggen var årsaken til klatreulykken i Kjerag, der to klatrere omkom.

Stein-Ivar Gravdal (37) og kameraten Bjørn-Eivind Årtun (45)

De fjellklatrerne la ut på tur tirsdag, og hadde meldt at de skulle være tilbake torsdag.

Foto: Rogaland Alpine Redningsgruppe

– Vi har både avhørt vitner som har vært på stedet og gått gjennom bilder de omkomne selv har tatt. Ut fra dette er vi ganske trygge på vår konklusjon, sier lensmann ved Strand og Forsand lensmannskontor, Arild Kleven.

Dermed har politiet kommet frem til samme årsak som Norges Klatreforbund, som tror at et mange meter stort stykke fast fjell har løsnet.

Det var før helgen de to erfarne fjellklatrerne Bjørn-Eivind Årtun (45) og Stein-Ivar Gravdal (37) omkom i det stupbratte fjellet.

Har fått foreløpig obduksjonsrapport

Mandag fikk også politiet svar på den foreløpige obduksjonsrapporten av de to omkomne klatrerne. Kleven vil på nåværende tidspunkt ikke gå inn på detaljer fra denne.

– Det jeg kan si er at denne samsvarer med det hendelsesforløpet vi har kommet frem til, sier Kleven.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

330-skvadron

330-skvadronen hentet søndag de to omkomne fjellklatrerne fra Kjerag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ser på saken som oppklart

Steinblokkene som raste ut var ifølge politiet i umiddelbar nærhet av der de to klatrerne oppholdt seg. Dette har de funnet ut etter å ha gått gjennom bilder fra et kamera klatrerne hadde med seg.

I tillegg har de avhørt folk i Rogaland alpine redningsgruppe, som var med på å hente ned de omkomne klatrerne.

– Vi har kommet så langt at vi kan si at saken er oppklart fra vår side. Noe etterforskning gjenstår, men foreløpig tror jeg saken er svært godt opplyst, sier Kleven.