Hopp til innhold

Oppgitt over Statoils tap i utlandet

Statoil skal investere 15 milliarder kroner mindre i 2015. Ingen norske leverandørselskaper vil være uberørt, er reaksjonen fra oljebransjen.

Ståle Kyllingstad og Torgeir Salte i maskineringshallen til IKM Maskinering

Ståle Kyllingstad leverer utstyr og tjenester til oljebransjen. Han håper Statoil nå setter alle kluter inn på å dyrke mulighetene på norsk sokkel.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det virker som om norsk sokkel har betalt for dyr utenlandssatsing, er første reaksjon på Statoils resultat, fra oljeleverandør Ståle Kyllingstad.

Han er ikke overrasket over kutt og tap, men mener det er synd at det er nedskrivninger i utlandet som er hovedårsaken i tillegg til lav oljepris.

Statoil la i dag fram driftsresultatet for 2014. Det gikk ned med nesten 30 milliarder kroner fra 2013 til 2014, til 136,1 milliarder for 2014.

Kutt

Statoil taper penger, og spesielt i utlandet. I tillegg varsles det investeringskutt.To milliarder dollar, tilsvarende 15 milliarder kroner. Men den nye Statoil-sjefen har lovet at norsk sokkel er viktig, og skal være viktig.

– Leverandørnæringen har jo forventet at Statoil vil redusere, men kanskje ikke så mye som dette, sier Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger.

For oljeleverandør Kyllingstad er det et håp at Statoil nå velger vekk dyr satsing i utlandet til fordel for norsk sokkel.

– Jeg har ikke opplevd at norsk sokkel har blitt prioritert alltid, jeg håper vi får en styrking.

– Konsernsjefen understrekte betydningen av norsk sokkel, har du tillit til det?

– Ja, faktisk.

I dag ga også statoilsjefen en indikasjon på hva selskapet skal bruke penger på fremover. En av postene er utbytte, det mener Kyllingstad at de burde ha droppet.

– Hvis selskapet har et likviditetsproblem, noe all oppførsel og sparekampanje tyder på, da synes jeg de bør kutte utbyttet.

Statoil foreslår et utbytte på 1,80 kroner per aksje for fjerde kvartal 2014. Det vil utgjøre omkring 7,20 kroner på årsbasis.

Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger mener nedgangen i Statoils driftsresultat ikke var uventet.

Se Klaus Mohn kommentere resultatet

– Ingen uberørt

– Leverandørindustrien lever jo ikke av inntektene til Statoil, men utgiftene. De er nok veldig spent på hva Statoil skal bruke av penger i tiden fremover, sier Mohn.

Statoilsjefen selv, mener det finnes lyspunkt.

– Det å gjøre oss mer konkurransedyktige, kan ikke være noen ulempe for virksomheten på norsk sokkel. Det vil gjøre oss bedre, og det vil gjøre våre leverandører bedre, sier Eldar Sætre.

Og det kommer til å merkes tror både økonomen og leverandøren.

– Alle kommer til å merke det, sier Mohn.

Han får selskap av Kyllingstad:

– Dette rammer oss alle.