NRK Meny
Normal

– SR-Bank utnytter oljenedgangen

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk familieøkonomi mener SR-Bank utnytter situasjonen når banken markedsfører sin arbeidsledighetsforsikring samtidig som tusenvis står i fare for å miste jobbene sine i oljeindustrien.

Sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen

Sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen, ville ikke kjøpt SR-Banks arbeidsledighetsforsikring.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg synes det er ganske påfallende timing, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk familieøkonomi.

Han reagerer på at SR-Bank på mandag sendte e-post til flere av sine kunder med tilbud om arbeidsledighetsforsikring – en forsikring som gir deg noen tusenlapper utbetalt i måneden hvis du skulle miste jobben.

Fra 2013 har over 15.000 jobber forsvunnet i oljeindustrien, og Statistisk sentralbyrå anslår at ytterligere 30.000 jobber vil forsvinne i løpet av kort tid.

– Det er åpenlyst at mange vil kalle dette for kynisk, for her utnytter man situasjonen, sier Krohn-Pettersen.

– Ikke upassende timing

Frode Sandal

Mandag sendte SR-Bank e-post til flere av sine kunder med tilbud om arbeidsledighetsforsikring. Informasjonssjef Frode Sandal synes ikke timingen er upassende.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Informasjonssjef i SR-Bank, Frode Sandal, avviser dette.

– Vi mener ikke at dette er upassende timing. De som har brukt for forsikringen, svarer «ja», de som tenker at de ikke har brukt for dette, svarer «nei». Dette er kundens valg. Vår oppgave er at de blir kjent med dette og en rekke andre tilbud, sier han.

Rundt 500 SR-Bank-kunder har i dag denne type forsikring, og antallet har økt de siste månedene. Det er bare SR-Bank og Nordea i Norge som tilbyr arbeidsledighetsforsikring, ifølge Sandal.

– Dette tilbudet har blitt gjort tilgjengelig for kjøp på nett og mobil, da ser vi at det selger mer. Det andre er at det er noe mer usikkerhet i enkelte bransjer enn det har vært de siste årene.

Kritiserer vilkårene

Har du en norsk gjennomsnittslønn på 500.000 kroner og tegner arbeidsledighetsforsikring, vil du med en pris på 200 kroner per måned få utbetalt 7000 kroner i måneden hvis du skulle miste jobben. Utbetalingene må skattes for og varer i maks ett år.

– Jeg hadde ikke kjøpt, sier Krohn-Pettersen.

– For det første er forsikringen veldig kort, den har bare 12 måneders varighet. Dessuten synes jeg det er mye mer fornuftig å spørre banken om å få avdragsfrihet på det lånet du har. For det første utgjør det mye mer av dine forpliktelser, for det andre er det gratis.

Sandal i SR-Bank påpeker at forsikringen vil gi et godt tilskudd til det du som arbeidsledig allerede får fra NAV.

– Vi tror at dette tilbudet har truffet noen av dem som ønsker seg denne forutsigbarheten – også i en tid der noen eventuelt kan miste jobben, sier Sandal.

Flere nyheter fra Rogaland