– Sosiale medier gjør unge ensomme i jula

Ungdom er mest plaget av ensomhet, viser en ny undersøkelse. Blant unge mellom 18 og 29 år tror hele tre av fire at de kjenner noen som er ensomme.

Elever ved Sola videregående skole

Sosial medier kan gjøre julen mer ensom for mange unge, mener de tre jentene i kantinen på Sola videregående skole. Fra venstre Irada Gadzijeva, Fidan Khalilli, og Sarah Mohamed.

Foto: Kine Jåsund-Tjåland

– Du vil jo sjekke hva andre gjør, liksom. Bare for å se hva de finner på, sier videregående-elev Sarah Mohamed.

Sosiale medier har gjort det mulig å følge med på hva vennene dine gjør, og ungdommene i kantina på Sola videregående skole mener bilder på instragram og Facebook kan lokke fram ensomhetsfølelsen.

– Det kan jo føre til at noen føler seg ute av vennegruppen eller gjengen, sier Fidan Khalilli.

– Hvis jeg for eksempel ser at noen jeg pleier å være med, har lagt ut bilder av at de er med hverandre uten at jeg har blitt invitert, kan jeg føle meg ekskludert og alene, forteller en av klassevenninnene.

Forsterkes når julen kommer

Ungdom er mest plaget av ensomhet, viser en undersøkelse fra Røde Kors.

Blant unge mellom 18 og 29 år tror hele tre av fire at de kjenner noen som er ensomme.

– Sosial isolasjon kan oppleves vondt hvis det er et valg du selv ikke tar, sier Trude Havik som er stipendiat ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

Havik mener at sosiale medier kan bidra til at ungdommer i større grad føler seg ensomme i julehøytiden.

trude Havik

Stipendiat ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, Trude Havik, mener at foreldre bør ekstra godt med på hva ungene deres gjør på sosiale medier i julen.

Foto: Kine Jåsund-Tjåland

– Hvis du er en av dem som holdes utenfor, kan det oppleves ekstra vondt i høytiden. Hvis du ikke får likes på dine oppdateringer, er den eneste som ikke blir tagget i aktiviteter, eller ikke blir invitert ting i jula, kan følelsen av å være isolert fort melde seg, sier Havik.

Pynter på virkeligheten

– Du vil jo helst vise at du har et så bra liv som mulig, for at andre skal tro at du har det bra hele tiden, at du alltid er med folk og aldri er ensom og sånn ...

Ungdommene på Sola mener de fleste pynter på virkeligheten, også for å skjule ensomhet. I undersøkelsen oppgir nesten halvparten av barn som er ensomme at de forsøker å skjule at de er alene.

Foreldre, bry dere litt ekstra om ungdommene i julen når dere har mer tid sammen...

Trude Havik

– Hvis du ikke skal vise at du er ensom, så må du helst vise flest mulig plasser at du er med forskjellige folk, så at ikke andre skal tro at du sitter alene.

Stipendiat Havik er klar på hvilken gruppe som er mest utsatt for en ensom jul.

– Det er de som i utgangspunktet er ensomme, og som i tillegg ikke har et godt og trygt familienettverk, sier hun.

Unge kontakter Røde Kors

Røde Kors har allerede fått henvendelser fra ungdommer som har tatt kontakt med dem for å forsikre seg om at det er noen tilgjengelige i julen, dersom de skulle bli ensomme.

Facebook-jul

Mange bruker Facebook til å viset at de lever et godt liv, også i julen.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

– Juleferien er ganske lang i år for mange. Det å ha en visshet om at vi er til stede hvis de trenger oss, det kan være en god nok trygghet for mange av de unge som tar kontakt, sier Nelli Kongshaug som er prosjektleder for Kors på Halsen.

– Gjennom sosiale medier ser de unge at alle andre har det perfekt og bra, selv om det med stor sannsynlighet ikke nødvendigvis stemmer. Det er et bilde mange gir, og da blir følelsen av å være ensom enda mer forsterket, sier Kongshaug.

Foreldre bør vise interesse

Med julen like om hjørnet, er det viktig at foreldre er ekstra oppmerksomme på om barna deres har det bra.

– Det å vise interesse for hva ungene våre gjør på sosiale medier, hvilken type statusoppdateringer legger de ut, og hva de liker er viktig. Snakk om det. Bry deg litt ekstra i julen når dere har litt mer tid sammen, sier Havik.