– Sentrumsplanen er en voldtekt av oljemuseet

Museumsdirektør Finn Krogh for Norsk Oljemuseum bruker sterke ord om rådmannens forslag til ny sentrumsplan i Stavanger.

Finn Krogh

Museumsdirektør Finn Krogh er svært kritisk til rådmannens forslag til ny sentrumsplan i Stavanger.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

– Tenk dere at det lå en kai ti meter utenfor her, sier Finn Krogh.

Han står ved oljemuseet i Stavanger sammen med leder Kari Raustein (Frp) i kommunalstyret for byutvikling, og nestleder, Egil Olsen (H), og peker utover mot sjøen. Museumsdirektøren er oppgitt over at den nye planen for sentrum vil sperre oljemuseet inne.

– Det er et arkitektonisk mesterverk etter mitt skjønn, og det må vi sette pris på. Det er et signalbygg for Stavanger og det vil være voldtekt på dette bygget å sperre det inne bak en brukskai, sier han.

Holmen mot vest
Foto: Illustrasjon/Stavanger kommune

Planen er å fylle ut kaisiden med 1000 nye kvadratmeter for å gi plass til flere boliger, arbeidsplasser og cruisebåter. Det er så dramatisk for oljemuseet at det ble hasteinnkalt til befaring på kaien i dag med politikerne som skal gjennomføre sentrumsplanen.

Kari Raustein

Leder Kari Raustein (Frp) i kommunalstyret for byutvikling i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Slik jeg har sett det i dag, synes jeg det er vanskelig å se at vi skal legge store båter på utsiden og stenge tilgangen til sjøen som egentlig er noe av det fineste området vi har i byen, sier Raustein.

Hun sier utfyllingen er viktig, men at kommunen også må ta vare på det den allerede har, og det som ligger langs sjøkanten.

– Det er viktig, og derfor er det et godt innspill vi har fått fra oljemuseet i dag, sier hun.

– Vil du akseptere planen slik den er nå?

– Nei, planen for sentrum kommer ikke til å bli slik den er foreslått nå, sier hun.

I morgen skal sentrumsplanen behandles for kommunalstyret for byutvikling.

– Hvis dette blir gjennomført kommer oljemuseet til å bli innesperret bak et stort fyllingsområde på Holmen. Men det aller verste er den kaien en har tenkt å bygge, og at en har tenkt å stenge igjen vannbassenget som ligger rett utenfor oljemuseet, sier Krogh.

– Ikke småbåthavnen

Egil Olsen

Nestleder Egil Olsen (H) i kommunalstyret for byutvikling i Stavanger.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Nestleder Egil Olsen, hva tenker du om planen slik den er i dag?

– Det vi hadde tenkt med oljemuseet var hvert fall ikke at det skulle ligge langt inne på land, det må jeg jo innrømme. I den tiden vi planla oljemuseet var det jo meningen at det skulle ligge ut mot sjøen. Jeg er ikke tilfreds med utfyllingen som er planlagt i den nye planen, sier han.

– Hvilket alternativ mener du er bedre?

– De må gjerne fylle ut på Holmen, men de trenger ikke å fylle igjen ved oljemuseet, og hvert fall ikke småbåthavnen, sier Olsen.

– Det er lov å si ifra når ting går i feil retning, og det er det vi gjør nå, sier Krogh.