Hopp til innhold

Er russen verre eller bedre enn før?

De «lærde» strides om svaret på det klassiske spørsmålet

Russ i Stavanger

Folk som har vært utsatt for hærverk mener russen er verre enn før. Rektor på Hetland videregående mener derimot at russen i år er bedre enn noengang.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Ledelsen ved Helgø Matsenter på Mariero fortviler over Stavanger-russen, og mener den oppfører seg verre enn tidligere år.

Natt til onsdag ble inngangsdøren til butikken ødelagt etter at den ble skutt på med luftgevær. I natt ble parkeringsplassen tilgriset av russ som kastet egg og mel.

Les også: Russ pepret biler med egg

Les også: Ikke økt beredskap mot russevoldtekt

– Nå har det tatt helt av

Oddvar Hanasand er markedssjef i Helgø Matsenter.

– Vi skjønner jo at russen etter så lang skolegang vil ha det morsomt., men nå har det tatt helt av, hos oss og i byen generelt, sier Hanasand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oddvar Hanasand

Markedssjef Oddvar Hanasand forteller at Helgø Matsenter har politianmeldt russen etter omfattenmde hærverk.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Helgø Matsenter har meldt russen til politiet for hærverket mot inngangspartiet som det kostet ti til femten tusen kroner å reparere. I Natt måtte russen selv ordne opp i egg og mel-sølet. Dette føyer seg inn i rekken av flere episoder der russ kastet store mengder egg og utfører hærverk.

Hanasand mener russen oppfører seg verre i år enn tidligere.

– Vi har jo opplevet tidligere at russen har kastet mel og egg på hverandre, men ikke i den grad som det har vært i år, sier han.

– Aldri vært bedre

Rektor på Hetland Skole, like ved kjøpesenteret, Torolv Hellemo, mener russen i Stavanger-distriktet oppfører seg bra i år. Bedre enn tidligere år.

Sondre Aske og Mari Kristiansen

Sondre Aske og Mari Kristiansen er begge russ på Hetland Videregående skole.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Så langt har det for vårt vedkommende vært eksemplarisk. Vi har ikke hatt tilgrising på skolen. Vi har ikke hatt hærverk. Vi har ikke hatt kidnapping av yngre elever. Vi har i det hele tatt sluppet veldig billig fra det, for å bruke det uttrykket, sier han.

– Gått over grensen

Hellemo sier han har hatt med russen å gjøre i 21 år og det har aldri vært bedre enn i år. Rektoren beklager likevel sterkt det hærveket som har skjedd de siste to nettene.

Det gjør også Mari Kristiansen og Sondre Aske som begge er russ ved Hetland.

– Jeg synes de går litt over grensen. Det holder med egg. Ingenting er ulovlig, men det går an på privat eiendom og offentlige veier og sånn. Luftgevær og sånn kan jo skade andre, så det bør ikke være lovlig, sier Kristiansen.

Les også: - Jeg er bare flau, rett og slett

Les også: Rektor oppfordrar politiet til å reagera sterkare på russe-hærverk

Aske sier den enkelte selv må vurdere hvor grensen går.

– Luftgevær og sånn, da har det gått over grensen. Det vil jo alltid være folk som skal ødelegge, sier han.

Er russen verre eller bedre enn før?