Hopp til innhold

– Rogaland er avgjørende for Ap

Arbeiderpartiet og AUF har mobilisert voldsomt foran årets stortingsvalg. Problemfylket Rogaland er pekt ut som et nøkkelfylke.

Ole Martin Juul Slyngstadli og Torstein Tvedt Solberg

Ole Martin Juul Slyngstadli og Torstein Tvedt Solberg driver valgkamp på gand videregående skole.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Vi har et ekstra mandat i år på grunn av den store befolkningsveksten her. Rogaland er også et vippefylket for Ap. Hvis vi ikke får fire mandater her ser det dårlig ut for et fortsatt rødgrønt flertall, så det gir oss en ekstra motivasjon til å stå på, sier Torstein Tvedt Solberg.

Tvedt Solberg er andrekandidaten til Rogaland Arbeiderparti. Han er fersk i rikspolitikken og har det siste året vært rådgiveren til nærings- og handelsminister Trond Giske.

Skolevalg, husbesøk og turstier

Hans ess i ermet i valgkampen er unge velgere og boligpolitikk.

– Jeg tror man trenger en ungdomskandidat inn på Stortinget for å få noen til å snakke om sakene som ungdom er opptatt av. Jeg tror ikke det er tilfeldig at det ikke har vært så mye snakk om boligpolitikk på Stortinget de siste årene. Det er ikke så mange der inne som kjenner situasjonen for oss unge som vil inn på boligmarkedet i Stavanger, sier han.

Men det handler langt fra bare om boligpolitikk. Innbyggerne i Rogaland har aldri latt seg begeistre i samme grad som i andre deler av landet av Arbeiderpartiets politikk. Vi er i stadig større grad blitt et blå-blått fylke. Nå mobiliseres det i en grad innad i Arbeiderpartiet som Rogaland aldri før har sett maken til.

– Vi er opptatt av å mobilisere og er nok det partiet som har flest ute både på skolevalgene og på husbesøk, stand på turstiene og litt rundt over alt. Jeg tror folk treffer oss på steder der de forventer at vi er og på overraskende steder, sier han.

– Utenkelig at fagorganiserte stemte Frp

Det har gått noen tiår siden Gunnar Berge var ungdomskandidat og drev valgkamp for Arbeiderpartiet. Partiet fikk en oppslutning på 26 prosent i 1973 og Gunnar Berge gikk inn i sin andre periode på Stortinget.

– Valgoppslutningen er historiske betinget i veldig stor grad og trender som det tar veldig lang tid å forandre. Jeg tror vi må regne med at å få til dramatiske endringer fra det ene valget til det andre er simpelthen ikke mulig.

– Jeg ser jo av meningsmålinger at det er en stor del av de fagorganiserte, for eksempel i LO, som stemmer på et borgerlig parti, til og med Frp. I min tid var det helt uhørt og utenkelig, sier Berge.

Mindre lojale velgere

Oppvekst, historie og yrkespreferanser er fortsatt avgjørende for partivalg.

– Om vi har gjort en klassereise mange i sosial fortand så ligger det en lojalitet og oppmerksomhet mot den bakgrunnen vi kom ifra som slår ut, sier sosiolog Erik Fossåskaret.

Det vet også kandidatene som mobiliserer.

– I sum så må vi si at det er vanskeligere å holde orden på folk. De overrasker oss i større grad enn før, sier Gunnar Berge.

– Partilojaliteten er ikke den samme som før. Velgerne er blitt mer markedsorienterte og mindre lojale, sier Fossåskaret.

Det betyr også at svært mange velgere ikke har bestemt seg, og det vet også kandidatene som mobiliserer foran årets stortingsvalg.