Hopp til innhold

– Risikerer å bli et rent oljeuniversitet

Stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap) er overrasket over at Universitetet i Stavanger vurderer å legge ned sitt forskningssenter for fornybar energi.

Torstein Tvedt Solberg

Stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener nedleggingsplanene harmoniserer dårlig med verdiene som UiS kommuniserer utad.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

– Jeg håper de tenker seg nøye om og ikke legger ned denne satsingen. Da risikerer de å ende opp som kun et oljeuniversitet, sier stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Universitetet i Stavanger (UiS) vurderer å avvikle sitt forskningssenter for bærekraftig energi, Cense. Grunnen er at sentrert, ifølge universitetsdirektør John Møst, ikke klarer å trekke til seg nok folk, og at det derfor ikke forskes nok.

Leder ved Cense, Mohsen Assadi, reagerer kraftig på planene, og mener en eventuell avvikling vil svekke fornybar-forskningen i Stavanger. Solberg er enig.

– Først av alt ble jeg veldig overrasket. UiS har alltid sagt at de vil være nyskapende, og at de vil jobbe med det brede spekteret av energi, sier han.

Kunne blitt et lokomotiv

Solberg mener UiS kunne vært et lokomotiv i arbeidet med fornybar energi i Rogaland.

– Det er ingen tvil om at det i fremtida vil bli viktigere å jobbe med miljøteknologi. I denne regionen tror jeg det er viktig at vi har et universitetet som tar et lederansvar for å utvikle mer og bedre miljøteknologi i regionen, sier han.

Stortingsmelding

Kunnskapsdepartementet arbeider med en stortingsmelding om strukturen i høyere utdanning, som er varslet rundt påske. Ifølge Solberg vil Arbeiderpartiet være opptatt av at universitetene har god grunnbevilgning for å drive med forskning.

– Da kan universitetet drive med sitt, og få gode samarbeidsavtaler med næringslivet som bygger opp under den nisjen som energi er, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland