Hopp til innhold

Statsviter: – Det er ikke rikdommen som gjør Rogaland blått

Oljerikdommen får ofte «skylden» for at mange stemmer blått i Rogaland. Men det er ikke forklaringen, mener statsviter Svein Tuastad.

Halvparten av stemmene i Rogaland gikk til Høyre eller Frp. NRK har loddet stemningen i det blåblå fylket. Velgerne har store forventninger, men er også skeptisk til hvordan det nye regjeringssamarbeidet vil gå.

VIDEO: Hadde Rogaland vært et land, kunne Høyre og Frp styrt alene. I innslaget snakker rogalandske velgere om sine forventninger til en ny regjering.

– Det er for overfladisk å forklare blåfargen på Rogaland med at det er en rik region, mener statsviter Svein Tuastad, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Han fulgte valgnatten hos NRK i Stavanger, og var ikke overrasket da den nye rogalandsbenken er halvveis fylt opp av Høyre og Frp alene. Partiene får sju av 14 mandater.

Siri A. Meling, Tina Bru og Christine Sagen Helgø

Siri A. Meling, Tina Bru og Christine Sagen Helgø jubler på Høyres valgvake i Stavanger.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Verdiskapning og rikdom som kommer fra den oljerelaterte virksomheten på Vestlandet og i Rogaland blir brukt til å forklare alt fra unges yrkesvalg til boligprisstigning i en radius på flere mil utenfor Stavanger.

– Ap lavere, Høyre høyere

Helsevesenet får ikke nok sykepleiere fordi det er for dyrt å kjøpe hus med lønnen de får, og for to år siden tjente nesten hver tiende innbygger i Stavanger over én million kroner i året.

Pengene er imidlertid et stykke unna forklaringen på at Rogaland er kanskje det blåeste fylket i hele landet, mener statsviteren.

– Når vi ser de nasjonale resultatene, ligger Arbeiderpartiet alltid lavere her, og Høyere høyere her, sier Tuastad, som mener dette ikke er noe nytt fenomen:

– I hele etterkrigstiden har venstresiden i Rogaland ligget ti prosentpoeng under landssnittet. Derfor er det ikke riktig å si at venstresiden er svake her fordi vi er blitt så rike, legger han til.

Svein Tuastad, statsviter på Universitetet i Stavanger

Svein Tuastad.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Mindre klassekonflikt

Det er historiske grunner til at Ap og SV er svakere i Rogaland enn ellers i landet, sier han.

– De gamle forskjellene mellom landsdelene, der noen deler er mer kristne, og andre har hatt mer klassekonflikt, gjør seg gjeldende ennå. På sørvestlandet var flere kristne, og det var også mindre klassekonflikt her. Dette er også med på å forklare, mener Tuastad.

Han tror at nettopp på grunn av dette kan de blå rogalandspolitikerne få større gjennomslag i en blå regjering enn de rødgrønne fikk i den rødgrønne.

– Det kan være at de blå politikerne får en mer fremtredende rolle, sier Tuastad, som blir overrasket hvis Bent Høie ikke får noen statsrådspost.