NRK Meny
Normal

– Reza har det etter forholdene bra

Den selverklærte konvertitten Reza (21) er på plass i Afghanistan. – Han har det etter forholdene bra, men er fremdeles redd, sier hans advokat Knut Eldhuset.

Reza og biskop Erling Pettersen

Biskop i Stavanger, Erling Pettersen, er blant støttespillerne til Reza (21).

Foto: Varden kirke

Mandag kveld ble 21 år gamle Reza sendt med fly til Afghanistan – mot sin vilje. Grunnen er at norske myndigheter ikke tror på at han er kristen. Rezas advokat Knut Eldhuset kjempet til det siste med å få utsatt tvangsutsendelsen, men til ingen nytte.

Nå er Reza på plass i Kabul i Afghanistan. Han har skaffet seg et sted å bo, ifølge Eldhuset, som snakket med 21-åringen torsdag ettermiddag.

– Han har det etter forholdene bra, men er fremdeles redd. Han var redd for å snakke om sensitive ting på telefonen i dag, så det ble ingen lang samtale, sier advokaten.

– Er han tygg der han er nå?

– Ikke akkurat trygg, men så trygg han kan bli etter forholdene.

Ifølge Eldhuset er Reza livredd for å bli funnet av folk som vet at han har konvertert til kristendommen. Advokaten påpeker at konvertitter risikerer livet i det strengt muslimske landet.

Får ikke deltatt

Reza konverterte i 2011, men myndighetene mener at han lyver for å få bli i Norge, og sendte ham derfor ut av landet. Reza, som de siste årene har bodd i Stavanger, har anket avgjørelsen fra Oslo tingrett. Reza og flere andre mener han er en genuin kristen og derfor må få oppholdstillatelse i Norge. Problemet er at ankesaken hans ikke skal opp før 23. mars. Reza må derfor følge sin egen sak fra Afghanistan.

Selv om Reza er redd for å snakke i telefonen, mener Eldhuset at det skal gå bra å holde kontakt med ham under rettssaken.

– Jeg har en plan om å finne et nøytralt sted hvor han kan opprette en trygg video-forbindelse til Oslo tingrett, sier advokaten.

En del av menigheten

Reza kom til Norge 15 år gammel. Han var på flukt etter å ha vært vitne til at begge foreldrene ble skutt på åpen gate i Kabul. Flukten endte i Stavanger. I juni 2011 blir han døpt i Varden kirke. Siden den gang har han vært en del av menigheten.