– Realistisk budsjett i Haugesund

Haugesund-ordfører Petter Steen jr. jubler over at konstituert rådmann, Stål Alfredsen, bruker realistiske tall i sitt budsjettforslag for 2015.

Haugesund rådhus

Haugesund kommune må spare mye neste år. Ordføreren mener rådmannen gjør det på riktig måte.

Petter Steen jr.

Ordfører i Haugesund, Petter Steen jr., mener budsjettet for neste år kan være det beste som er lagt fram i løpet av hans tretten år i ordførerstolen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Avtroppende ordfører Petter Steen har sittet i ordførerstolen i tretten år og i bystyret i 26, men kan ikke huske sist gang han ble fremlagt et så realistisk budsjett.

Etter noen kraftige budsjettsmeller de siste årene har bruken av, eller rettere sagt mangel på bruk av reelle tall, vært et hyppig diskutert tema i de politiske kretser i Haugesund.

Stål Alfredsen

Konstituert rådmann i Haugesund, Stål Alfredsen, får skryt for budsjettet som er lagt frem for 2015.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi har faktisk jublet litt over dette budsjettforslaget. Det er veldig realistisk og kanskje det beste som er lagt frem i min tid som ordfører, sier Steen.

Stolt over budsjettet

Da tenker han i forhold til jobben de folkevalgte nå skal i gang med, nemlig å komme til politisk enighet om neste års budsjett.

– Tidligere har vi brukt mye tid på å stille spørsmål om realisme tilbake til rådmann og enhetslederne. Denne gang kan vi bruke all den tiden vi har til rådighet på å komme frem til gode løsninger, sier Steen jr.

Det var fredag at konstituert rådmann Alfredsen innrømmet at det i Haugesund kommune over tid har vært utstrakt bruk av flate kutt i budsjettene. Han sa samtidig at han er stolt over at kommunen denne gangen kan legge frem et budsjett med realistiske tall.

– Rammene har blitt justert

Arne-Christian Mohn

– Vi har sett over de siste årene at de store underskuddene på helse, omsorg, NAV og barnevern gradivs har blitt justert ved å øke rammene fra år til år, sier Aps gruppeleder Arne-Christian Mohn.

Foto: Ap

Arne-Christian Mohn, gruppeleder i Haugesund Arbeiderparti, sier at han lenge har sett budsjettendringene komme.

– Vi har sett over de siste årene at de store underskuddene på helse, omsorg, NAV og barnevern gradivs har blitt justert ved å øke rammene fra år til år.

Han sier også at opposisjonspartiene har redusert reduksjonen gradvis de siste årene.

– De har ønsket å bruke pengene på litt andre ting, og slik har det tatt flere år å få disse budsjettene helt realistiske, sier Mohn.

Overrasket over økt eiendomsskatt

Bjørn Bugge

Tidligere BI-direktør, Bjørn Bugge, er ikke overrasket over at rådmennene i Haugesund i en årrekke har unngått å bruke realistiske tall i budsjettarbeidet.

Foto: NRK

Tidligere BI-direktør, Bjørn Bugge, er ikke overrasket over at rådmennene i Haugesund i en årrekke har unngått å bruke realistiske tall i budsjettarbeidet.

– Vi har kunnet merke det spesielt på sosialbudsjettet at det tidligere har blitt operert med urealistiske tall, sier Bugge.

Han synes det mest overraskende med budsjettforslaget er at rådmannen velger å bruke økt eiendomsskatt for å få bukt med den dårlige økonomien.

– For det første bør normen være at det brukes realistiske tall. Da er det større sjanse for at regnskapet kommer ut som de ønsker. I dette tilfellet ved hjelp av økt eiendomsskatt, sier Bugge.

– Smartere å kutte i utgiftene

Han mener økt eiendomsskatt er en kortsiktig løsning.

– På lengre sikt hadde det vært smartere å se på muligheter for å kutte i utgiftene, sier Bugge.

Det får politikerne nå mulighet til å se nærmere på. I dag og i morgen er de folkevalgte lagt opp til politiske heldagsmøter i Haugesund der neste års budsjett er tema.