Hopp til innhold

– Rånerne burde få bli på ferjekaien

Det mener stortingsmann for Fremskrittspartiet og kvitsøybu, Roy Steffensen, som dermed er uenig med flere av bygdefolket på Kvitsøy, som vil ha rånerne bort fra Mekjarvik.

Råning i Mekjarvik

Rånerne møtes fortsatt ved Mekjarvik, på tross av at de stadig får beskjed om å slutte og bruke ferjekaien.

Foto: Elisabet Holmgard Pedersen

Eddie Eidsvåg

Eddie Eidsvåg, leder av Pøbelprosjektet

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Flesteparten av bygdefolket på Kvitsøy vil ha rånerne bort fra Mekjarvik på søndagskveldene når siste ferje går til Kvitsøy.

De er redde og frykter alvorlige ulykker når mange rånere invaderer ferjekaien i Mekjarvik på søndagskveldene.

I senere tid har politikere, politi og vegvesenet jobbet frem tiltak for å få rånerne bort fra kaien. Men rånerne ønsker selv å bli, og har demonstrert mot Mekjarvik-stengingen. De har også fått støtte, av blant andre Pøbelprosjekt-general Eddi Eidsvåg.

– La de få lov til å bli. En ting er sikkert og vist, hvis de forsvinner fra Mekjarvik, så dukker de opp et annet sted. På Mekjarvik er det trygt. La de få brenne gummi og få ut adrenalin, sier han.

Kan råne etter siste ferje

Roy Steffensen

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Roy Steffensen.

Foto: Frp

Nå får de også støtte fra kvitsøybu og stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Roy Steffensen.

– Jeg synes det er litt beklagelig at de må flytte på seg. Jeg tror at dette kunne ha ordnet seg på en grei måte med at de hadde respektert ferjetidene, og kommet etter ferjen har gått, sier stortingsrepresentanten.

Siste ferje går 22.40 på søndagskveldene. Steffensen forstår samtidig de på Kvitsøy som er fortvila over situasjonen.

– Jeg er selv en av dem som ofte har tatt ferjen, og det er ikke kjekt å være på Mekjarvik mens rånerne er der, sier han.

Likevel tror han at hvis alle hadde vært smidige, og de hadde respektert ferjetidene, så kunne rånerne fått bruke kaien.

– Det hadde nok vært den beste løsningen, sier Frp-politikeren.

Glade for støtten

– Tror du ungdommen hadde respektert ferjetidene?

– Ja, hvis politiet hadde vært der et par ganger og truet med at de ville sette i gang med de tiltakene som er varslet, så tror jeg det hadde hjulpet, sier kvitsøybuen.

Kim Andre Olsen er talsperson for rånerne, han setter pris på støtten fra Frp-toppen i Rogaland.

– Jeg synes det er veldig bra at vi får støtte fra høyere hold. Det var det vi håpet på da vi hadde den demonstrasjonen som vi hadde, sier han.

Olsen tror også at rånerne hadde klart å holde seg borte fra Mekjarvik før siste ferje går på søndagene. Men nye fartshumper vil gjøre plassen uaktuell for råne-miljøet.

Vil at rånerne skal samarbeide med NAF

NAF har tidligere sagt at de ønsker å åpne opp for rånerne en dag i uken på motorsportbanen på Hellvik. Rånerne har ennå ikke vært i møte med NAF, men er positive. I mellomtiden samles de som før i Mekjarvik.

– Vi treffes i Mekjarvik hver søndag, sier Olsen.

– Hva med Hellvik som et alternativ?

– Det er delte meninger i miljøet om Hellvik, men det innebærer at avtalen følger våre ønsker. Vi må ha en stripe der vi kan kjøre løp, og vi må kunne få spinne å herje, sier talsmannen for rånerne.

Også Roy Steffensen håper nå rånerne og NAF finn ei løsning på Hellvik.

– Jeg tror det er viktig, fordi det er mange som holder på med dette. Jeg synes det er bra at de har funnet seg en hobby og liker bilsport. Ingenting er bedre om vi kan få det inn i ordna former, sier stortingspolitikeren.