Mener det bør bli billigere å gå til psykolog

«Jeg burde nok gått til psykolog, men har ikke råd». Det får Mental Helse ofte høre. Psykolog-timer bør bli langt billigere, mener Bent Høie (H).

Bent Høie (Høyre)

Leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), mener det bør bli refusjonsrett for psykologer – på lik linje med legene.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Jeg har mer enn en gang hørt denne uttalelsen. Det er altfor lang ventetid hos de offentlige psykologene, sier Guri Tysse, leder for Mental Helse i Helse Vest.

Trenger du legehjelp i dag, kan du oppsøke fastlegen, få hjelp og betale en egenandel de aller fleste har råd til.

Må du derimot til psykolog, må du først gå til fastlegen. Hvis fastlegen mener du har behov for psykolog-hjelp, får du en rekvisisjon. Du kan velge å vente på time hos en psykolog som får offentlig støtte, men dette kan i enkelte kommuner ta opptil to år.

– Du, staten og kommunen bør dele

Har du behov for hjelp før det kan du bestille time hos en psykolog uten offentlig støtte – men da koster timen langt mer enn en egenandel hos legen.

Dette er galt, mener leder av Helse- og oomsorgskomiteen, Bent Høie fra Høyre.

– Jeg mener det bør bli slik at hvis du går til fastlegen og har behov for psykolog, kan fastlegen nærmest følge deg til nabokontoret der psykologen sitter. Du betaler en normal egenandel, sier Høie til NRK.

Resten av psykologens timepris bør deles mellom staten og kommunen, mener Høyre-politikeren.

– Må bli alvorlig syk før man får hjelp

Dette er musikk i Mental Helses ører.

– Jeg tror dette er en god måte å få tidlig hjelp på. Det å komme til tidlig behandling for en med en psykisk lidelse, er like viktig som for en annen sykdom. Jo tidligere en får hjelp, jo bedre blir prognosen, sier Tysse.

Høie antyder at mange får hjelp for sent slik situasjonen er i dag.

– I dag må man bli alvorlig syk før man får hjelp, sier han.