Hopp til innhold

Snart for mange turister på Preikestolen

Allerede neste år kan det bli satt igang tiltak for å begrense folkemengden på Preikestolen om sommeren. – Det kan bli kaos allerede neste år, ifølge Stiftelsen Preikestolen.

Folksomt på Preikestolen

Det er folksomt på Preikestol-platået hele året og spesielt om sommeren.

Foto: Jarle Kristiansen

– Preikestol-platået har en begrensning. Det er ganske stappfullt når det er 500 mann der oppe, sier ordfører Ole Tom Guse i Forsand.

Forsand kommune i Ryfylke huser turistmagneten som i år har satt besøksrekord. I fjor besøkte 205.000 personer Preikestolen, og i år ventes mellom 270.000 og 280.000 besøkende.

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse, ordfører i Forsand, følger nøye med på turistøkningen til Preikestolen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi har veldig mange besøkende, spesielt i år. Turen til Preikestolen har kommet for å bli, og markedsføres mer og mer på sosiale medier. Derfor må vi finne en måte å regulere det på etter hvert, sier han.

– Kan bli kaos neste år

– Vi liker ikke å gripe inn i allemannsretten, men på et tidspunkt må vi det. Økningen kom litt fortere enn vi trodde. Det har ikke vært noe problem enda, men med den økningen vi ser kan det bli kaos allerede neste år, sier styreleder Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen.

Han vil prøve å unngå stengte bommer, men heller innføre gulrøtter for å få folk til å komme på forskjellige tider.

Audun Rake

Audun Rake, styreleder i Stiftelsen Preikestolen varsler tiltak allerede neste år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Når sesongen er over skal vi oppsummere og kalle inn til et møte i høst for å avklare hvor stort problemet er og hvilke tiltak som er mulige, sier han.

Vil kartlegge turismen

Men før det kan gjøres, trengs en mer nøyaktig kartlegging av besøkende, mener han.

– Nå må vi bruke et par år på å samle nøyaktige data på hvor mange folk som er på platået samtidig og når på døgnet de er her, og finne ut om det er mulig å kontrollere det mer, sier han.

For dersom noe kan gjøres for å spre trafikken, reduseres belastningen.

– Folk er flinke til å gå tidlig og seint, så det er rom for flere hvis pågangen fordeles, sier han.

– Folk går i kø

Sherpaer fra Nepal har de siste årene besøkt Preikestol-stien for å utbedre den. Det har gjort at færre har skadet seg på vei opp til platået. Men jobben er fortsatt ikke ferdig.

– I dag er det stien, og ikke platået, som er den største utfordringen. Folk går mye i kø og der har vi i Stiftelsen Preikestolen en jobb å gjøre for å legge bedre til rette.

– Det er også et stort ønske om toaletter på veien opp. Det ligger i reguleringsplanen, men det må finansieres. Med den økende besøksmengden blir det stadig større behov for det, sier Guse.