Hopp til innhold

Hun mistet retten til å jobbe etter 10 år i Norge

Politikere i Stavanger gjør opprør mot regjeringens innstramminger i asylpolitikken. – Papirløse må få et verdig liv mens de venter, sier Per A. Thorbjørnsen (V).

Rumana Ibrahim

Rumana Ibrahim er én av 2000 papirløse asylsøkere i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg synes det er vanskelig, sier eritreiske Rumana Ibrahim og tørker tårene.

Etter ti år i egen leilighet i Stavanger er hun tilbake på asylmottaket. Regjeringen har tatt fra henne skattekortet og retten til å jobbe og bo i egen leilighet.

– Det er ikke er bra, sier Ibrahim.

2000 papirløse i Rogaland

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen (V) vil at papirløse skal få jobbe i påvente av utreise.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tidligere i år strammet regjeringen inn reglene for asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden om opphold i Norge. De papirløse er derfor fratatt alle rettigheter mens de venter på utreise.

– Rumanas situasjon er den klassiske. Hun har vært i arbeid i åtte år og hatt sin egen leilighet. Nå har hun mistet retten til å jobbe, og må bo på asylmottak for flyktninger som er på vei inn i Norge, sier Per A. Thorbjørnsen (V), leder i kommunalstyret for levekår i Stavanger.

2000 personer i Rogaland er i Rumana Ibrahims situasjon. De kan ikke sendes hjem fordi Norge ikke har utleveringsavtale med hjemlandet.

Vil ha regelendring

Politikere i flere byer krever nå at regjeringen endrer reglene. I Trondheim gikk bystyret i forrige uke inn for at papirløse asylsøkere skal få arbeidstillatelse i byen .

Per A. Thorbjørnsen vil at papirløse i Stavanger skal få et verdig liv mens de venter på å bli sendt ut av Norge.

– Jeg blir inspirert av Arbeiderpartiet, Venstre og andre partier Trondheim, som taler regjeringen imot. Her handler det om å få skattekortet, og dermed livet tilbake, sier han.

Formannskapet i Stavanger skal behandle saken om de papirløse torsdag.