Hopp til innhold

– Overkoking og bein skremmer barna

For dårlig rensing og overkoking får barn til å si nei takk til fisk, mener fysiolog Helge Bergslien. I år vil Gladmatfestivalen endre på nettopp det.

Fisk og sjømat i sentrum på Gladmat.

Du trenger ikke å gå langt på årets Gladmat før du treffer på en slik en.

Helge Bergslien

Helge Bergslien, fysiolog ved NCE Culinology.

Foto: Erik Waage / NRK

Roger Joya

Roger Joya, sjefkokk på Sabi Sushi.

Foto: Erik Waage / NRK
– Veldig mange barn liker fisk når de er veldig små, men mister lysten på det etter hvert som de vokser opp, sier Helge Bergslien, fysiolog ved NCE Culinology, som forsker på smak og smaksopplevelser.

Vi treffer ham i teltet til Sabi Sushi på Gladmatfestivalen – som i år har mottoet «Få smaken på noe nytt». Og det er særlig barna som bør utvide horisonten, men foreldrene har skylda, skal vi tro Bergslien.

– Noen koker fisken for mye, slik at den blir tørr, og noen renser den ikke godt nok, slik at det er bein i den. De to små tingene er helt sikkert med på å forme en negativ smaksopplevelse hos barn, sier han

250.000 er ventet til årets Gladmat, og den første dagen ser det ut til at folk hiver innpå med sjømat og fisk.

– Det er jo spennende å prøve noe nytt, sier Malcolm MacDonald idet han sluker en østers.

– Vi må utnytte havet

Sjefkokk på Sabi Sushi, Roger Joya, mener nordmenn i altfor liten grad utnytter ressursene i havet.

– I Japan har de brukt havets ressurser i mange hundre år. I Norge har vi bare gjort det i en tiårsperiode. Men vi har mye vi kan bruke fra havet, sier han.

– Så det går bare en vei?

– Det går bare en vei, ja: oppover!

Fysiolog Bergslien er enig i at sushi er rette veien å gå.

– Jeg tror vi må begynner å fokusere på å spise fisk på denne måten, og få anledning til å kjøpe denne typen fiskeretter, sier Bergslien.