Vi treffer ham i teltet til Sabi Sushi på Gladmatfestivalen – som i år har mottoet «Få smaken på noe nytt». Og det er særlig barna som bør utvide horisonten, men foreldrene har skylda, skal vi tro Bergslien.
- LES OGSÅ: Nyt matfesten i 30 gradar
– Noen koker fisken for mye, slik at den blir tørr, og noen renser den ikke godt nok, slik at det er bein i den. De to små tingene er helt sikkert med på å forme en negativ smaksopplevelse hos barn, sier han
250.000 er ventet til årets Gladmat, og den første dagen ser det ut til at folk hiver innpå med sjømat og fisk.
– Det er jo spennende å prøve noe nytt, sier Malcolm MacDonald idet han sluker en østers.
– Vi må utnytte havet
Sjefkokk på Sabi Sushi, Roger Joya, mener nordmenn i altfor liten grad utnytter ressursene i havet.
– I Japan har de brukt havets ressurser i mange hundre år. I Norge har vi bare gjort det i en tiårsperiode. Men vi har mye vi kan bruke fra havet, sier han.
– Så det går bare en vei?
– Det går bare en vei, ja: oppover!
Fysiolog Bergslien er enig i at sushi er rette veien å gå.
– Jeg tror vi må begynner å fokusere på å spise fisk på denne måten, og få anledning til å kjøpe denne typen fiskeretter, sier Bergslien.