NRK Meny
Normal

– Onkelen får ta barna med til India

Stavanger kommune er positive til å la onkelen overta omsorgen for de to indiske barna i den betente barnevernssaken i Stavanger. Det indiske medier omtaler som «Norway nightmare» kan dermed være over.

Video Går mot løsning i India-sak

VIDEO: Foreldrenes advokat Svein Kjetil Lode Svendsen sier saken er løst.

De indiske foreldrene og Stavanger kommune er enige i den betente barnevernssaken i Stavanger, som i indiske medier er omtalt som «Norway nightmare».

Indiske NDTV meldte onsdag at barnas onkel får omsorgsretten for dem, og det bekrefter nå familiens advokat, Svein Kjetil Lode Svendsen.

– Vi har fått bekreftet fra kommunen at de er positive til at barna skal få reise hjem til India, sier han til NRK.

Innblanding fra høyere hold

Norway Nightmare - overskrift i indisk TV

Indisk tv omtalte saken som «Norway nightmare».

Foto: Skjermdump frå NDTV

Stavanger kommune har blitt kraftig kritisert i indiske medier etter å ha tatt over omsorgen for de to indiske barna bosatt i Stavanger.

Saken har vekket sinne i foreldrenes hjemland, hvor mediene har omtalt saken som en statlig kidnapping fra Norges side.

Indias president Pratibha Patil har snakket med foreldrene om saken, og tidligere denne uken var utenriksminister Jonas Gahr Støre i kontakt med Indias utenriksminister.

– Foreldrene er glade

Stavanger kommune har innkalt til pressekonferanse i saken klokken 13.00 fredag, men skriver på sine hjemmesider at kommunen er positiv til å vurdere om onkelen kan ta over omsorgen.

– Jeg har anmodet om et snarlig rettsmøte, hvor vi kan legge frem vårt avtaleutkast. Det må bli formelt godkjent i retten før barna kan flytte, sier Lode Svendsen.

Han sier foreldrene er svært positive til utviklingen i saken.

– Dette forslaget har foreldrene selv fremmet, og de er veldig glade for at kommunen nå ønsker å jobbe for samme løsning, sier han.

Vil uansett ta tid

Sjef i Barnevernet i Stavanger, Gunnar Toresen mener det er viktig å understreke at barna ikke i noen tilfelle vil bli sendt hjem med det første:

– Vi er bekymret over medieoppslagene som nå kommer, disse gir inntrykk av at barna skal hjem allerede på mandag, og det er ikke tilfelle. Normalt anslår vi at det vil ta et par måneder å ta en slik vurdering, sier han til NRK.

De skal nå gå i gang med å vurdere om det er forsvarlig at barna blir overlatt til barna sin onkel i India.