– Oljeserviceselskap tvinger nyansatte til å betale for jobbreisen

Ansatte i Kaefer Energy og Fellesforbundet raser mot selskapets behandling av nyansatte. Personer som ble ansatt i 2016 må betale for reisen til heliporten og overnatting fra egen lomme. Nå møtes partene i arbeidsretten.

Ekofiskbyen

Oljearbeidere i Kaefer Energy vil ikke betale for jobbreisen selv. Flere av Kaefers ansatte reiser til Ekofisk-feltet via heliporten i Sola.

Foto: Kjetil Alsvik / ConocoPhillips

Fredag demonstrerte de ansatte mot det de mener er undergraving av deres rettigheter.

– Disse oljearbeiderne kan oppleve å få større utgifter enn inntekter på én tur til Nordsjøen. Det er helt vilt. Mange av dem hadde tjent bedre på å gå på Nav, sier distriktsleder i Fellesforbundet, Morten Larsen.

Konflikten mellom partene har pågått siden vedtaket i 2016. LO og NHO har på vegne av partene prøvd å komme til enighet.

Uten å lykkes. Nå møtes de i arbeidsretten.

– Vi kan ikke trekke oss i denne saken. Blir dette vedtaket stående, frykter vi for konsekvensene for dem som kommer etter oss, sier klubbleder Jens Hermansson.

Kaefer

Jens Hermansson er klubbleder i Kaefer Energy.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Ekstrautgifter på 10.000 kroner

Ifølge klubblederen må nyansatte som ble ansatt i 2016 ta regningen for reisene til og fra heliporten. Kaefer Energy har oppdrag på plattformer i Nordsjøen som flyr ut fra heliportene i Stavanger og Brønnøysund.

– Noen av kollegene vår bor i Bodø og flyr til Nordsjøen fra Stavanger. Det kan gi dem ekstrautgifter fra 4000 til 10.000 kroner per tur.

I 2016 opplyste administrerende direktør i Kaefer Energy, Bård Bjørshol, til Sysla.no at selskapet brukte rundt 30 millioner kroner årlig på reiser mellom heliporten og ansattes hjemsted.

Nå ønsker derimot ikke Bjørshol å offentliggjøre selskapets utgifter knyttet til ansattes reiser.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på utgifter knyttet til de ansattes reiser.

Direktøren kjenner seg ikke igjen i den fremstillingen til fagforeningen.

– Vi ønsker ikke ta denne debatten i media. Vi løser problemer internt i selskapet.

Frykter konsekvensene

Praksisen med å la de ansatte betale for jobbreisen selv, vekker reaksjoner flere.

– Kostnadene for mange kan blir veldig store. Vi frykter at flere selskaper kan videreføre denne praksisen. Derfor ville vi være med på protesten for å stoppe dette, sier hovedverneombud Frode Nirisen i ConocoPhillips.

På heliporten er oljearbeider Mohammed Satori på vei til Valhall-feltet. Han mener bransjen må kjempe mot denne type praksis.

– Det blir fort store utgifter for de med lang reisevei. De må både betale for flytur og hotellopphold, sier han.

NRK har vært i kontakt med NHO, men organisasjonen ønsker ikke å uttale seg i en pågående konflikt som involverer én enkelt bedrift.

LO sentralt ønsker heller ikke å uttale seg om saken nå.