NRK Meny
Normal

– Obama elsker maisbrød

Stjernekokken Marcus Samuelsson er blant president Barack Obamas favorittkokker, og kom rett fra restauranten sin i New York til Gladmatfestivalen i Stavanger.

Created by InfoDispatcher

Svenske Marcus Samuelsson er USAs nye stjernekokk med egen restaurant i New York.

– Dere har mye bra mat her som inspirerer meg! Stavanger har hjulpet meg mer enn jeg har hjulpet Stavanger, sier svenske Marcus Samuelsson.

Han er blant president Barack Obamas favorittkokker, eier to restauranter i New York og den yngste kokken som har fått to tre-stjerne-anmeldelser i New York Times, ifølge Wikipedia.

Da vi treffer stjernekokken på den første dagen av Gladmatfestivalen i Stavanger, er han omringet av hotellkonge Petter Stordalen og hele Norges matdronning, Ingrid Espelid Hovig.

Venter 250.000 gjester

250 000 gjester er ventet til Norges største matfestival, som i år kan feire 15-årsjubileum.

Les også: – Har Gladmaten blitt for stor?

– Gaven står jo her – han kommer direkte fra New York. Han er jo på mange måter symbolet på det nye Stavanger–Norges mest internasjonale by! utbryter Petter Stordalen.

Hotellkongen og stjernekokken hadde onsdag kveld kokkeduell på matfestivalen–en duell som Samuelsson vant med knapp margin, ifølge ham selv.

Nå skal Samuelsson være med å løfte Gladmatfestivalen i Stavanger til nye høyder. Sats enda mer på lokalt mat og lokale råvarer! er beskjeden.

– Sats på fisk og sjømat

– Mat handler om kultur og identitet. Maten kommer jo fra et sted. Her i Stavanger har dere mye flyndre, torsk og reke–også kjøtt, men det er sjømaten og fisken dere bør satse på, fastslår han.

Les også: Lokale produsenter dropper Gladmat

Stjernekokken selv er flasket opp på mat fra havet.

– Jeg vokste opp med mye av den samme maten som dere har her i Stavanger. Det har vært veldig gøy å introdusere denne maten til amerikanerne, sier han.

– Obama er glad i mat

– Hva liker Obama?

– Han elsker maisbrød, som jeg serverer i restauranten min. Presidenten er veldig matglad og har et stort engasjement for sunn mat for barn, sier han.

Doblet støtten

I Stavanger har politikerne et engasjement for Gladmatfestivalen. Den økonomiske støtten er i år doblet til 1,4 millioner kroner.

– Denne festivalen er veldig viktig for Stavanger og regionen. Vi ønsker at det skal være en festival som er bærekraftig, som liksom ikke må streve for å klare seg fra år til år, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.