NRK Meny
Normal

– Ny SUS-direktør må bli lenge i jobben

I februar starter jobben med å finne ny direktør ved Stavanger universitetssjukehus. Høyrepolitiker Kåre Reiten håper at sykehusstyret finner en som blir lenge i jobben - til forskjell fra sykehusdirektører flest.

Stavanger Universitetssjukehus

Til høsten skal ny direktør være på plass på Stavanger Universitetssykehus. Jakten på ny direktør starter i februar.

Foto: Marte Monsen Strandskog / Flickr/Stavanger Universitetssjukehus

– Sykehusdirektører har ofte kortere varighet enn fotballtrenere. Når de nå skal ansette en ny person, bør det bli en person som kan tenkes å bli i stillingen i lang tid, sier Kåre Reiten.

Kåre Reiten

Høyrepolitiker og leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger, Kåre Reiten, håper på en sykehusdirektør som blir lenge i stillingen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Høyrepolitikeren er leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger. Når arbeidet med å finne ny direktør starter i februar, tror Reiten det er viktig at en ny sykehusdirektør ikke har for lang vei til jobben.

Grethe Høiland

– Helse kommer først. Først pasientene, så de pårørende, og deretter de ansatte, sier Grethe Høiland, styreleder i Helse Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– En ny direktør trenger ikke være lokal, men man må se litt på familiesituasjonen. Det er klart at en som skal jobbe her og har familien et annet sted, vil forsvinne ganske fort, sier Reiten.

Nytt sykehus

Harald Minge

Harald Minge i Næringsforeningen ønsker en sykehusdirektør som har vilje til å bygge opp en større helseindustri i regionen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I desember ble det klart at Bård Lilleeng slutter som direktør i Helse Stavanger, etter å ha sittet i direktørstolen i drøye fire år. Lilleeng var lei av pendling til Oslo, og ville hjem til familien.

For den nye direktøren blir byggingen av nytt sykehus den store saken som må håndteres.

– I prosessen vi går inn i med bygging av nytt sykehus, er det viktig med kontinuitet, sier Reiten.

Det nye sykehuset vil koste opp mot 18 milliarder kroner å bygge. Styreleder i Helse Stavanger, Grethe Høiland, påpeker at Helse Stavanger må ta store deler av regningen. Sammen med styret skal hun ansette direktør, og er ikke i tvil om hva som vil bli blant direktørens viktigste funksjoner.

– Det viktigste er å ha god drift på sykehuset for å få midler til å bygge nytt sykehus. Dessuten må pasienten og pårørende alltid komme først, sier Høiland.

Dette er en steintøff jobb midt mellom politikere, leger og andre profesjoner som har sterke meninger.

Kåre Reiten

Vil bygge helseindustri

Nettopp det kan administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, si seg enig i. Men han håper også på en direktør som har vilje til å bygge en større helseindustri i regionen.

– Selv om det aller viktigste er å ivareta pasientene og sykdom i regionen, er det klart at dette kan bli en «game changer» for oss, nemlig med satsning på helseindustri. Da må sykehuset være i front, vi må ha en leder som forstår industrien og innovasjon, og som ikke minst fronter sykehuset som en forskningsinstitusjon, seir Minge.

Etter planen skal den nye direktøren være på plass til høsten. I følge Reiten er direktørstillingen svært krevende.

– Dette er en steintøff jobb midt mellom politikere, leger og andre profesjoner som har sterke meninger, sier han.