Hopp til innhold

– NST bryter arbeidsforskriften

Arbeidstilsynet i Haugesund vil pålegge firmaet NST å betale minstelønn til arbeiderne som har byggearbeid på Åkra ungdomsskole på Karmøy.

NST

Arbeidere innleid av NST Baltia som utfører arbeid på Åkra ungdomsskole har mellom 16 og 30 kroner timen. I tillegg har de et utenlandstillegg, som gjør at timelønna kommer opp imellom 67 og 75 kroner timen. Det kommer frem i en fersk rapport fra Arbeidstilsynet i Haugesund.

Johs B. Lægland

Johs B. Lægland, tilsynsleder, Arbeidstilsynet i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Dette er et allmenngjort område og partene i arbeidslivet har blitt enige om en minstesats på en byggplass. Nå er det avdekket at dette er et lovbrudd i forhold til forskriften, sier Johs B. Lægland, tilsynsleder, Arbeidstilsynet i Haugesund.

Tvist om utregning av lønn

Arbeidstilsynet kan altså kreve norsk minstelønn, som er 149 kroner timen i byggebransjen. NST-gruppen er allerede i tvist med Arbeidstilsynet om hvordan timelønnen til de litauiske arbeiderne skal regnes ut.

Jan Thorstensen

Jan Thorstensen, administrerende direktør i NST-gruppen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Administrerende direktør i NST-gruppen skriver i en e-post til NRK at de respekterer at Arbeidstilsynet er uenig i deres utregningsmodell. I forrige uke sa han dette om den pågående tvisten.

– Den avlønningsmodellen vår som det er strid om. Uansett hvilken vei du snur den vil disse arbeiderne komme like godt ut som om de hadde reist hit og tatt seg en jobb selv. det er helt sikkert. Det er dokumentert i saken, og ovenfor arbeidstilsynet. Vi aksepterer at de har et ulikt syn på det, sa Jan Thorstensen, administrerende direktør i NST-gruppen.

Venter på tilsvar, og kan sanksjonere

NST har frist til mandag å komme med tilsvar til Arbeidstilsynet. Dersom NST ikke følger de varslede påleggene, kan Arbeidstilsynet politianmelde firmaet, ilegge dagbøter eller stenge ned anleggsområdet på Åkra.

– Vi har en rekke sanksjonsmuligheter i forhold til bedriften. Nå skal vi ikke foregripe begivenhetenes gang, men se på tilsvaret de gir oss, og handle ut ifra det, sier Lægland.

Flere nyheter fra Rogaland