Normal

– Nordmenn forlater ikke Sør-Korea, foreløpig

Sjømannskirken får like mange bekymrede telefoner fra Norge, som de får fra dem som bor i Sør-Korea. – Vi er vant med truslene, sier sjømannsprest i Okpo.

South Korea Koreas Tension

En sørkoreansk soldat vokter den svært spente grensen med Nord-Korea.

Foto: Lee Jin-man / Ap

– Folk ønsker å vite mest mulig om situasjonen, men samtidig er de rolige fordi de vet at myndighetene tar hånd som situasjonen. Vi føler oss rimelig trygge likevel, foreløpig, sier Kathrina Reiersølmoen, daglig leder ved Den Norske sjømannskirken i Okpo i Sør-Korea.

Spenningen stiger, og Sør-Korea sier de er «fullt forberedt» på en nordkoreansk rakettoppskyting de neste dagene, men sørkoreanerne, og nordmenn som bor i Sør-Korea, er ikke skrekkslagne.

– Det har nok noe med måten dette har blitt gjort på i årevis her. Hvert år det er militærøvelse ved grensen kommer nordkoreanerne med trussler, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kathrina Reiersølmoen

Kathrina Reiersølmoen er daglig leder for Sjømannskirken i Okpo i Sør-Korea. Her deler hun ut de verdenskjente vaflene til lokalbefolkningen.

Foto: Sjømannskirken

– I år har det eskalert veldig

Det har vært krig i Korea siden 1950, og mer eller mindre konstante trusler, men nå er situasjonen særlig anspent.

I går ba Nord-Koreas Asia-Pacific Peace Committee om at alle utlendinger evakueres fra Sør-Korea, og i dag oppjusterte Sør-Korea det militære trusselnivået til «alvorlig» foran en ventet rakettoppskyting fra Nord-Korea.

– I år har dette eskalert veldig i forhold til tidligere, men likevel er sørkoreanerne og de norske som har jobbet her nede i flere år vant med at det kommer trussler fra nord-Korea i disse periodene av året, sier hun.

– Nordmenn blir værende

Mange nordmann kontakt med sjømannskirken når situasjonen er spent mellom de to koreanske nabolandene, men det er like mange som ringer fra Norge som tar kontakt fra Sør-Korea.

– Det som er viktig for folk er at de har informasjonen om hva de skal gjøre dersom det eskalerer videre. Det er viktig for oss som sjømannskirke å legge ut informasjon og linke de videre til ambassaden sine råd, sier hun.

Foreløpig er det ingen endringer i reiseråd til og fra Sør-Korea fra den norske ambassaden. Norske myndigheter vil ikke fraråde nordmenn å være i landet.

– De fleste forholder seg til det. Det er klart at de som har familiemedlemmer og som ikke har jobb her nede har mulighet til å reise hjem dersom de ønsker det, men så langt som vi vet har folk likevel blitt værende her, sier Reiersølmoen.

Sjømannskirken i Okpo, Sør-Korea

Sjømannskirken i Okpo, Sør-Korea.

Foto: Sjømannskirken