– Noen må overta Yme-feltet

Seks milliarder kroner er investert i feltet som nå kan bli liggende brakk, etter at Talisman har trukket seg ut av Nordsjøen.

Siri Meling

HÅPER NOEN OVERTAR: – Vi må få nyttegjort de investeringene som er gjort på havbunnen, sier Siri Meling (H).

Foto: Høyre

Yme

PROBLEMPLATTFORM: Det var flere problemer knyttet til Yme-plattformen, og til slutt ble den besluttet skrotet i slutten av 2012.

Foto: Talisman Energy

Yme-feltet i Nordsjøen skulle vært i produksjon for flere år siden, men ble til slutt skrotet. Olje- og gasselskapet Talisman har regnet 2,5 milliarder i tap på plattformen som aldri kom i drift.

I tillegg er det gjort investeringer for seks milliarder kroner på havbunnen, helt siden Statoil åpnet feltet i 1996.

– Må få nyttegjort oss investeringene

Energipolitisk talskvinne i Høyre, Siri Meling, ønsker at nye aktører må få overta Yme-prosjektet når Talisman nå vil trekke seg ut av Nordsjøen.

– Vi må jo håpe at noen er interesserte i å tre inn i deres eierandel på Yme-feltet, sånn at vi får nyttegjort oss de investeringene som tross alt ligger på havbunnen, sier Meling til NRK.no.

Talisman overtok Yme-feltet, som ligger sørvest for Egersund, i 2007. Men store problemer med bygging av plattformen har gjort at Talisman og plattformeier SMB Offshore, nå sender den til opphugging

LES OGSÅ: Yme blir 188 prosent dyrere | Vil beholde Yme om den er stabil | Betaler milliarder for å unngå rettslig Yme-prosess | Yme-plattformen skrotes før den har blitt tatt i bruk

Torsdag morgen opplyser imidlertid pressekontakt i Talisman Norge, Vidar Nedrebø, at selskapet jobber med å finne en erstatningsplattform som kan settes inn på feltet.

Vil ha gjennomgang av overskridelsene

De store problemene knyttet til gjenoppstartingen av Yme-feltet har ført til at
olje- og energiministeren har bestilt en gjennomgang av de økonomiske overskridelsene.

Siri Meling håper at dette vil kunne bidra til å få utnyttet feltet fullt ut med nye eiere.

– Det blir spennende å se hva denne gjennomgangen avdekker, sier hun.

– Jeg vil tro at vi har et forbedringspotensial både fra myndighetenes og selskapenes side.