– Preikestolen blir ikke nasjonalpark hvis ikke næringslivet vil

Natuervernforbundet i Rogaland har ennå ikke fått nasjonalpark-statusen de ønsker for landemerket Preikestolen. Nå frir de til næringslivet og politikerne.

Preikestolen
Foto: Paul Kleiven / Scanpix

– Siden vi ikke klarte det til 2011, kanskje greier vi det til 2014. Da fyller Naturvernforbundet 100 år, sier Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

Mandag fikk medlemmene i Stavanger-regionen Næringsforening treffe blant andre Lom-ordfører Simen Bjørgen. Etter at forbundet tok initiativ til nasjonalparkstatusen i 2008, har lite skjedd.

Fylkesmannen i Rogaland er positiv , men Naturvernforbundet har innsett at det ikke er nok.

– Nasjonalpark er god merkevare

– Vi har innsett at vi må ha med næringslivet, reiselivet og politikerne. Det blir ingen nasjonalpark før rogalendingene slutter opp om dette, sier Thoring.

Simen Bjørgen

Simen Bjørgen.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Han hadde fått Lom-ordfører Simen Bjørgen (Sp) med på talelista under mandagens samling. Bjørgen er ordfører for en kommune hvor en del av arealet allerede har fått nasjonalpark-status .

– Nasjonalparken er en av de viktigste, internasjonale merkevarene som finnes. I Norge har vi gjort lite for å utnytte dette potensialet. For mange turister har det stor verdi å se en nasjonalpark, eller å være i nærheten av en, sier Bjørgen.

Han nevner både flere turister og økte inntekter for turistnæringen som positive ringvirkninger i kommunen.

– Det er det ingen tvil om, sier han.

– Redd for begrensning

Mange har meninger om landemerket i Ryfylke i Rogaland. Filminnspilling og sandvolleyballkamp er blant forslagene for å trekke folk, penger og oppmerksomhet til landemerket.

Ordfører i en av kommunene som kan få en bit av nasjonalparken (se kart), Ole Tom Guse (KrF), er ikke like positiv.

Preikestolen nasjonalpark

Dette er området som kan komme til å bli nasjonalpark.

– Per i dag er vi mest redd for at det blir mest begrensning, sier han, og frykter regulering fremfor utvikling.

– Vi er redde for at vi ikke får utvikle området slik at vi kan tjene penger på alle turistene som kommer til Forsand, sier han – og var ikke overbevist etter møtet med Lom-ordføreren.